На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Граница или варварство Жълтите жилетки е движение срещу глобализираните елити

В началото движението “жълтите жилетки” имаше някои характеристики на популистко движение: спонтанността, искането за пряка демокрация, многообразието от редица конкретни искания. Това е също народно движение, всъщност жакерия срещу “глобализираните елити”. Когато демокрацията не е нищо повече от сянка на самата себе си, поставена под попечителство, когато страх обзема всяка либерално-либертарианска политическа личност при самото споменаване на думата “референдум”, тогава това не може да породи нищо друго освен народни изригвания.

Господстващата власт разглежда народа като група деца, на които е достатъчно да се посочи какво ще се прави. Липса на късмет – това е плътски вкоренен народ! Това движение е нещо повече от реакция: това е симптом, който показва, че либералната демокрация е болна. Реакциите против обаче вече са се случвали преди, по време на референдума през 2005 г., “Демонстрация за всички” или пък някои нови социални движения.

Кой вижда опасност в пробуждането на народите? Само онези, които имат явен интерес народите да не се пробуждат!

Нито един реален свят не е безграничен, затова понятието, което трябва да бъде осмислено, е Граница, във всички мащаби. В действителност има само пределен, ограничен свят, в смисъла, в който са го разбирали римляните, които са определяли географски линии, разделящи техния свят, цивилизацията, от този на другите, варварството. Отвъд Границата идвало варварството.

Днес е същото: ако не сакрализираме отново определен брой неща, особено онова, което се отнася до живота, корените, образованието или суверенитета, не в религиозния смисъл на свещено, а на това кое е най-важно за нас, кое надхвърля нашите индивидуалности, тогава Границата, а след това и всички граници, бързо са преминати. Отвъд нея е варварството. С две думи, граница или варварство. Точно това живеем. Изправени пред този момент, въпросът, който трябва да зададем, е какво искаме да съхраним, но не в консервативен смисъл. В смисъла на бъдещето като наследство, на това какво искаме да намерим, за да го предадем.

(Превод Галя Дачкова – „Гласове”, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. А сега де?!
  Холандският премиер, ли6ераллъжецът марк рюте, сам надена жълта жилетка, явно недоволен от собственото си управление…
  Факт.

 2. Жуълтите жилетки се финансират от антиглобалистите на тръмп. Стив банън го заяви това публично.

 3. И как по точно се финансират.Купуват им жилетки ли.Не просто на хората им писна да ги залъгват като маймуни.Само в България си стоим мирно.

 4. Четете пророк Даниил и съня на цар навуходоносор. Там е описано всичко. Нещо което е богоборство и безбожност не може да съществува Ценности- педерастия ,наркомания . Това са ЕС ценностите.

 5. Християнството е наложено от поквареният рим,за да запази статуквото!

  1. Християнството е създадено от Юдея срещу Рим. След поробването от Рим са направени много опити за въоръжена съпротива и освобождение, но народните движения са се оказали безполезни срещу железните римски легиони. Тогава фарисеите комплектоват различни поучително писания и в тях скриват фатални за Рим „миролюбиви“ и „хуманни“ послания от новия Божи син. Непротивене на злото. Търпимост към бедите, изпращани от Бога за „изпитание“ на сътворените от Него Човеци и пр.
   След около 3 века това „Учение“ придобива масови размери в Рим и налага християнските добродетели: обявяването за грях на секса – вкл. между съпрузите – довежда до демографски срив и приемане на чужденци в легионите, смиреност пред злото и т. н. В същото време, съседите на Рим в Северна Европа остават незасегнати от тези „ценности“ и запазват своята боеспособност. Изобщо Юдея разпространява Християнството основно и системно в Рим с тази цел. Така се стига до момента, когато християнизираните тълпи на Рим губят защитата си и Аларих ги поробва и избива.
   Сега, ако заменим Рим с Европа, Християнството с неолибералната доктрина и северните съседи със сегашните южни съседи , ще разберем какво става в Европа след холокоста през Втората световна война.

 6. Добре е написано, но трябва да се съобщи на самите жълти жилетки, защото те още не го знаят. Доколкото си спомням бунтът беше срещу повишение на акциза за горивата, т.е. една първична реакция на ухапан от комар човек(удряш по хапещото). А самите жълтурковци представляваха варварите, които уж били отвъд границата.

  1. Даже си нямаш на представа колко много неща знаят. Бедни ми,бедни лЕбЕралстващи еврогейски подлоги…Да не ви беше хващал ишиас…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.