Граничните полицаи вече ще имат правомощия да разследват

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР

Граничните полицаи вече ще имат правомощия да разследват, решиха депутатите с приемане на първо четене на промени в Закона за МВР.

Законопроектът има за цел отстраняване на несъвършенства в отделни разпоредби в ЗМВР, както и изменения и допълнения в други закони, свързани с функционалната компетентност на Министерството на вътрешните работи.

С проекта се разширяват правомощията на полицейските органи на Главна дирекция „Гранична полиция“, които ще могат да осъществяват оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления, свързани с функционалната им компетентност на територията на цялата страна. Урежда се осигуряване на дългосрочно и устойчиво изискване за професионалната подготовка на разследващите полицаи.

По време на дебатите Красимир Янков от БСП заяви, че предложението за разширяване на правомощията на полицейските органи на ГД „Гранична полиция“ е нещо, което ще създаде хаос и показва отново констатация, че взаимовръзките между функционалните звена за скъсани.

Предложените промени в Закона за движение по пътищата са с цел въвеждане на европейското законодателство за регистрация на превозни средства, както и промени в санкционните и други разпоредби, с които да се отстранят съществуващите несъвършенства при правоприлагането от компетентните органи.

В преходните и заключителни разпоредби се предвиждат промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Въвежда се понятието „е Call” в съответствие с националното и европейско законодателство. „е Call” е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.

В Закона за българските лични документи се удължава с една година срокът за електронна идентификация и електронно удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България