Грации от 15 държави участват в турнира „Царица Маргарита”

Връчват награди за 65 годишнина на варненска художествена гимнастика

Грации от 15 страни ще се надпреварват в международния турнир "Царица Маргарита" на 1 и 2 септември в Двореца на културата и спорта във Варна. От чужбина ще има състезателки на Чили, Палма де Майорка, Гърция, Русия, Черна гора, Италия и Румъния.

В шампионата на Международната федерация по гимнастика на килима ще излязат представителки на Азербайджан, Канада, Германия, Индия, Киргизстан, Черна гора, Норвегия, Румъния, Турция и България. Участват и известните родни клубове от Бургас, Стара Загора, "Левски-Триадица", от Добрич, Велико Търново.

Официално ще бъде отбелязана 65-годишнината на варненската художествена гимнастика при тържественото откриване на турнира, чийто създател и организатор и бившшата царска депутатка Анелия Атанасова.

Началото на най-красивия и женствен спорт в морската столица отвежда към вече далечната 1953 г., когато във Варна пристига Мария Чиприянова. С нейното име се свързва полагането на основите на варненската художествена гимнастика, дала на България през годините пет световни шампионки – Румяна Стефанова, Деспа Кателиева, Филипа Филипова, Кристина Павлова и Симона Дянкова, десетки и стотици призьорки от престижни международни и национални шампионати и турнири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България