Гребците останаха извън топ 6

Георги Божилов и Кристиан Василев не успяха да се класират за големия финална двойка скул на олимпийската регата по гребане. Дуетът ни завърши шести (6:47,000 минути) на полуфиналите, като само първите 3 лодки продължават спора за медалите. Нашите попаднаха в силна полуфинална серия, с участието на двукратния олимпийски и световен шампион в скифа Олаф Туфте (Норвегия) и първенците на планетата - братята Мартин и Валент Синкович, които дадоха първо време - 6:12,270 минути. Скандинавците завършиха втори - 6:13,500, а трета финишира лодката на Великобритания, управлявана от Колинс и Валтън, също призьор от големи първенства. След последната контрола нашите на практика се отказаха да гребат защото нямаха шанс да попаднат в тройката и решиха да съхранят сили за Б-финала. Там националите ще гоня престижно класиране за разпределение на местата от 7-о до 12-о.

Самото достигане до тази фаза на надпреварата е успех за дуета ни, който бе под въпрос за игрите в този състав дълго време. В началото на годината Божилов контузи тежко рамото си при падане, бе опериран и продължително се възстановяваше.

На финал не успя да се класира и другата лодка с българско участие, но състезаваща се за Азербайджан. Александър Александров и Борис Йотов също завършиха последни, шести - 6:37,490.

Коментари

Задължително поле