На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Грета и наивният екологизъм 16-годишната шведка стана икона

Целта е да превърнат света в огромен зелен колхоз

Никой не е пропуснал все още детското лице на Грета Тунберг, 16-годишната шведка, дошла да каже на сериозните възрастни, че са безотговорни и да им обясни какво трябва да направят за климата. Образът й обиколи медиите и социалните мрежи, печелейки почти единодушна подкрепа. Тя е хубава, без съмнение (образът й…). Прекалено хубав. Аз ли съм единственият притеснен от тази твърде добре монтирана сцена, от присъствието й на всички прояви из цяла Европа, от поканите в най-затворените стаи, дори в Елисейския дворец? Човек не може да не заподозре, че всичко това е прекалено добре нагласено, прекалено ефективно, за да не е форма на манипулация. Преди всичко можем да съжаляваме, че младата Грета служи толкова зле на каузата, която твърди, че защитава.

Всъщност Грета Тунберг символизира не толкова крехката детска невинност, пожертвана от човешкото безразсъдство, колкото безизходицата, към която ни води определена идея за климатичен активизъм. Зад младото момиче с лазурен поглед, съчетаващ възмущението на Иисус, който гони търговците от храма, и свирепата чистота на Атина, всъщност стои неизменното и мощно лоби на зеления анти-растеж. Умението да комуникира, използването на новите правила за вдигане на шум в обществото, шоковите лозунги: всичко това означава много добре изработена стратегия, която няма нищо общо с кръстоносния поход на децата, който искат да ни продадат.

Какво е посланието зад образа? Освен най-апокалиптичните предсказания, обичайният катехизис на климатичните фанатици, които пребоядисаха в зелено червените си дрехи на комунистически революционери: „Ние искаме преход към 100 процента възобновяеми енергии, произведени по децентрализиран начин и край на ядрената енергия до 2030 година“.

Истинската им цел е да превърнат света в огромен зелен колхоз. Нека да бъдем ясни: не става дума да отричаме неотложността на въпроса за климата. А именно да изобличим начина, по който това огромно предизвикателство на практика е конфискувано от няколко групички със специфична политическа програма.

(Със съкращения от „Гласове”, превод Галя Дачкова)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. По добре наивен еколог, отколкото дивак на растежа, психопат на демосрацията или екоизрод на джендъризма…

  2. Яжте лaйна, като не искате екология. Тогава ще чуя гласовете Ви дрисливи.

  3. След като Еврейския комунизъм фалира преди 30 години, сега унищожението на Европа е възложено на Зеленият комунизъм! Грета е едно изключително глупаво но невероятно нагло момиченце, нещо като Йончева и Нинова на младини! А бе циганска работа, когато и да ги набиеш все си закъснял! Ха-ха-ха-ха-ха-ха!

  4. Грета е проект на някой си с дебели пачки зелени пари.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.