Грешки на начинаещите инвеститори

България се слави не само с чудната си природа, но и със нестандартната си бизнес среда. Да бъдеш предприемач в нашата страна е интересно, рисковано и... какво ли още не. Вие сте решили да започнете с инвестиране? Това е добре, но бъдете сигурни, че ще допуснете много грешки в процеса на работа. Ще набавите ли средствата си посредством онлайн заеми (online sesxebi saqartvelosi) или имате вече нужния капитал? Какъв процент собствен капитал ви трябва и какъв модел да следвате? Ще разгледаме някои грешки, които допускат лаиците в областта.

Да си предприемач не е сложно!

„Да инвестираме пари - та това е много лесно. Ще купя валута или стока по-евтино и ще продам по-скъпо. Чистата печалба е за мен…“ Да, но тези разсъждения най-вероятно ще ви доведат до бързи загуби с последвало тотално обезсърчаване. Не бъдете много разпалени за бързи печалби. Гледайте малко по-трезво и в дълъг срок на нещата. В бизнеса постоянството е характерна черта на хората, които успяват. Проучете пазара, някои стратегии, а защо не и нещо за икономическите теории. Посъветвайте се с финансови анализатори, брокери и дилъри. Това не е лесна работа! Изисква много аналитично мислене, хладнокръвие, постоянство и находчивост. Не подценявайте нищо и никого.

Емоционални решения и страх

В бизнеса и по-специално в инвестирането се похабяват твърде много нерви. Цените вървят надолу или нагоре, а почти винаги тази посока е непредвидима. Ако вашите очаквания са били разбити на пух и прах, не се поддавайте на отчаяние, страх и емоции. Ако цените на акциите падат, веднага ще помислите да ги продадете. Това е логично, но трябва да анализирате дали това е най-добрата стъпка. Понякога трябва да почакате, за да не загубите твърде голяма сума пари. Не правете необмислени неща, продиктувани от силни вълнения и безпокойство.

Търговията може да започне! Ще инвестирам в биткойн!

Криптовалутите са нещо съвсем ново и около тях витаят много неясноти. Възможно е и да спечелите, ако се гмурнете в тази бездна, но съществуват и много рискове. В началото на вашето пътешествие не рискувайте твърде много. Това крие своите опасности за неопитния предприемач. Защо не започнете с някой по-традиционен и лесен за изучаване инструмент. Депозитите са най-елементарни. Акциите, облигациите и стоковите пазари са градивен пример за инвестиционен портфейл. Може да инвестирате предимно в по-прости инструменти и от време на време тренировъчно в по-сложните от тях. След това може да опитате вторичните инструменти на пазара, като фючърси, опции и др.

Пазете се от алчност!

Не бъдете алчни за много печалби! Това може да ви навреди сериозно. Алчността е порок в характера, който е причинил много злини на човечеството. В личен план работи по същия начин. Когато новите инвеститори се водят от алчност, те често твърде скоро стигат до финансов крах. Научете се, че да печелите по малко, но без много рискове. Това ще е по-изгодно за вас и е правилният път: нещо като да теглите заем без лихва (swrafi sesxebi uprocento), но без наказателни проценти в края. Помнете, че в капана на алчността са се хванали и много опитни играчи на пазара. Парите не са крайната цел в живота, те са само средство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари