Грешни пости качват килограмите

Проф. Донка Байкова

Средно 2 килограма качват неправилно постещите по време на въздържанието от животински храни, което започва от днес и продължава до Великден. Специалистите по хранене казват, че през този период много хора трупат килограми заради прекомерната консумация на калорични въглехидратни храни.

„Много хора увеличават теглото си, защото заместват засищащите животински храни като яйца или сирене с тестени храни от бяло брашно, които често са мазни. Това не е добре, особено вечер, когато гладът надделява, защото тогава организмът се стресира и няма време да ги разгради“, каза пред „Труд“ специалистът по хранене проф. Донка Байкова.

Тя посочи, че постите не са просто диета, а начин за прочистване и е добре, преди да ги започнат, хората да се подготвят.

„В момента температурите са променливи и благоприятстват за разпространението на простудни фактори, затова е важно да имаме силна имунна система. Ако някой не е в добро здраве, трябва да се консултира с лекар колко време е безопасно да пости“, каза още проф. Байкова.

По-думите й по време на въздържанието се понижават нивата на редица важни хранителни елементи като белтъци, желязо и калций, затова е много важно да се консумира разнообразна храна.

„Дефицитни ще бъдат есенциалните аминокиселини - онези съставки на белтъка, които в една или друга форма липсват в различните растения, а са много важни за обновяването на клетките. Това изисква да комбинираме бобова и зърнена храна в един прием - дефицитната аминокиселина лизин в зърнените е добре представена в бобовите, а метонин е дефицитен в бобовите, но добре представен в зърнените и така балансираме качествения състав на растителния белтък и го доближаваме до този на месото“, обясни Байкова. Тя даде пример, че е добре да ядем заедно продукти като боб и хляб, леща и ориз, нахут и киноа или елда.„Хлябът трябва да бъде пълнозърнест, а не бял, защото обвивката на зърната има най-много биоусвояемо желязо, което традиционно набавяме от месото, рибата и жълтъка“, обясни диетологът.

Важно е да се консумират и двойно повече плодове и зеленчуци от обикновено - по 400 г на ден, защото помагат за усвояването на важни микроелементи.

„Важно е да пием чай всеки ден - черен или зелен, защото помага за изчистването от токсините, които сме натрупали през зимата от консумацията на наденички и пържени меса“, каза още проф. Байкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България