Григорий Лепс - Съвременният Висоцки

Руската суперзвезда Григорий Лепс пристига за първия си концерт у нас на 18 април в зала “Арена Армеец”. България е част от световното турне на изпълнителя “Защо си толкова сериозен”, посветено на 55-годишния му юбилей. Легендарният музикант, композитор, продуцент и филантроп от грузински произход ще представи пред родната публика най-големите си хитове.

Лошото момче на руската музикална сцена и съвременният Висоцки, както го наричат феновете му, най-после идва в София. Сигурно само най-заклетите фенове на руската поп музика в България го знаят, но за това пък е време останалите - обикновено скептично настроени просто към всяко руско име с оглед на политическата конюнктура напоследък, да поправят грешката си. Защото Григорий Лепс е супер звезда не само в руски, а в световен мащаб. Няма място, където е имал концерт, той да не се е превърнал в истинска знаменитост. Всяка негова песен се превръща веднага в мегахит.

Можете ли да си представите такъв глас, който пее изумително поп и шансон, рок и рап! Уникална амалгама, за който и да е музикант. Неговият специфичен глас с емблематичен нисък тембър, изключителна дълбочина и артистизъм заедно с напълно свободното си присъствие на сцената го правят абсолютен магнит за публиката. Разпознават го още с първите акорди на гласа, искрен до болка, винаги на живо и работа до предела на силите си.

Никога не се разделя с любимите си слънчеви очила, като в колекцията си има над 500 броя. Преди всяко излизане на сцената сам чете молитвата “Отче наш”. “Нямам ритуал, но винаги с мен има лекар, който ме преглежда”, разказа преди няколко седмици той пред Би Ти Ви. Може би има нужда от това, защото преди 20-ина години се сблъсква със смъртта - очи в очи. Минути преди да излезе на сцената, губи съзнание и попада в болница - язва.

Животът на Григорий е достоен за истински сериал, преминал през ада и рая. По произход е грузинец, а истинската му фамилия е Лепсверидзе. Ако някой си мисли, че това е отказ от корените му - не, просто по-лесно се помни и е по-благозвучно - Лепс. Роден е в Сочи през 1962 година в обикновено семейство. Завършва музикално училище със специалност ударни инструменти. През 80-те Лепс става солист на нашумялата в това време група “Индекс 398” и пеят в известен ресторант в Сочи. Превръща се в местна популярност и пропилява всичките си хонорари - колкото и малки да са, за жени, алкохол и в казиното. Гостуващите известни музиканти и актьори в морския курорт са впечатлени от пеенето му и го съветват приятелски да се отправи към Москва. Там обаче не го приемат много радушно - пее в московски ресторанти, но всичко е напразно, а напрежението огромно. Остава сам без подкрепата на доброжелателите. И както се случва в онези години, Григорий се отдава на алкохол и на наркотици. През 1994 г. записва първия си албум “Храни вас Бог” (Господ да ви пази), в него и известната песен “Натали”, която става хит. Но здравето му се влошава и той се озовава в болница. Докторите са категорични - още глътка алкохол и може да е фатална за него. Операцията е тежка, година и половина се възстановява. Отслабва 35 кг, до него е майка му. Но Бог му дава втори шанс.

Записва втори албум и започва редовни концерти, снима клипове, които имат милиони гледания, а руският шансон вече има нов талантлив представител. Алла Пугачова, която после се превръща в най-добрата му приятелка, го кани на големите ежегодни концерти “Рождественски срещи” с най-големите звезди. Григорий обаче трябва да премине през още тръни, за да стигне до Олимп. Все по-натовареният график и многото концерти стават причина той да изгуби гласа си. Следва операция на гласните струни и възстановяване. Точно преди това той вече е срещнал жената на живота си - Анна Шапликова, танцьорка от балета на звездата Лайма Вайкуле. Красавицата му ражда три деца - две момичета и едно момче. Преди нея той има кратък брак с ученическата си любов Светлана, от която има дъщеря Инга. Момичето учи в Англия и Ню Йорк, където получава диплома за актриса. Днес Лепс е щастлив с четирите си деца, две от които искат да поемат по неговия път. Втората му дъщеря Ева дори вече е звезда с момичешка банда, която Лепс успешно продуцира.

Григорий Лепс е ревностен православен, изключителен колекционер е на икони. Притежава почти 2000, като повечето от тях са истински произведения на изкуството. Специалисти оценяват колекцията му на десетки милиони долари. Миналата година той ги представи в изложба в Кремълския музей, с изключение на иконата, подарена от него на президента Путин.

През годините Лепс има стотици награди от най-престижните руски конкурси, десетки са и от света. Абсолютен любимец на сънародниците си не само в огромната страна, но и зад граница. Всичките му концерти се превръщат в събитие. Постоянно обаче си поставя нови цели. Последният му проект сега е изключителен - надява се до края на годината да е готов. Навършват се 80 години от рождението на любимия му Висоцки, с когото го свързват всички - заради пеенето и гласа му, заради начина му на живот. Григорий си е поставил нелеката задача да запише 80 негови емблематични песни. И това ще е третият албум, посветен на великия съветски бард. Истински филантроп, дарява много средства за талантливи деца и болници.

 

Вярата ни обединява, убеден е той

Григорий Лепс споделя, че още от съветско време е чувал за прекрасната ни страна. Нарича българите братя, добри и честни хора - такива са чувствата на хората от бившите съветски републики, сигурен е той. Помни концертите на българските звезди в бившия Съветски съюз. Убеден е, че политиката понякога разделя народите, но вярата ги обединява. И музиката сама по себе си.

 

За него

Има божествен глас

Ако Исак Нютон е открил закона за земното привличане, то Лепс е открил закона за притежаването на собствения си божествен глас. Аз не зная човек, който да не го познава. Може би освен катаджиите. Случвало се е до го спрат на пътя и той да каже “Не ме ли познавате? Аз съм известен певец!”, а те “Известен, неизвестен - нарушил си, плащай!”

Алла Пугачова, певица

 

Истински мъж

Самата поява на Григорий беше сензация - такъв естествено рошав, нешлифован, нормален, истински мъж... Точно така той изгря на руската сцена като й донесе оптимизъм и увереност. В поп музиката ни Гриша има толкова голям блясък, който е достатъчен за цялата ни естрада.

Константин Меладзе, украински певец и композитор

 

За мен Лепс е институция

Той е изключителен изпълнител и прекрасен човек. Когато се снимахме (с него, б.р.) и Филип (Киркоров, б.р.) в клипа на момичешката банда “Cosmos girls” се забавлявахме искрено, но въпреки че сме приятели, за мен той остава институция, пред която се прекланям.

Певецът Дима Билан

 

Честен е с демоните си

Той винаги е в борба най-вече със себе си. Но винаги е честен пред нас, неговото семейство. Той е честен и с демоните си. Иначе нямаше да има успех, нито пари, нито семейство, нямаше да има и себе си. Гриша е всичко за нас, децата го обожават.

Анна Лепс, негова съпруга

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети