Григор аут от Мелбърн, клати се в ранглистата

Григор Димитров изненадващо отпадна от Аустрелиън оупън преди да изравни миналогодишното си постижение. Българинът загуби с 4:6, 6:3, 3:6, 4:6 четвъртфинала от Кайл Едмънд, втората ракета на Великобритания. Така българският ас се лиши от шансовете за втори пореден полуфинал и загуби 360 точки от актива си в ранглистата.

От самото начало си пролича, че мачът няма да прилича на предишните две срещи между двамата, спечелени от Димитров. В първата седмица Гришо се хвалеше, че силното слънце в Мелбърн му харесва, но сега под лъчите му той изглеждаше муден и слаб. Едмънд пък показа изненадващо рязка игра и поведе с пробив още в първия гейм. Григор го върна за 3:3, но продължи да сервира неубедително и в 9-ия гейм направи два подаръка на съперника – двойна грешка и пропуск от форхенд, след което британецът отново проби и малко по-късно поведе в резултата.

Опитът помогна на Димитров да се измъкне от ситуацията с вихрено начало на втората част. Това не анулира проблемите – след пробив в първия гейм българинът трябваше да се измъква от 0/40 във втория, но темпото се оказа прекалено високо за Едмънд, който на няколко пъти показа сериозно объркване. Късметът бе с Григор и в 7-ия гейм, когато допусна 3 двойни грешки, но отново запази аванса си, а после изравни сетовете.

Но дори и този момент не се оказа повратен в срещата, тъй като №3 в света така и не успя да заиграе постоянно и стабилно. Опитът да вкара мощ в сервиса наруши точността – българинът завърши мача с общо 7 двойни грешки, колкото бяха и асовете му, докато съперникът му направи едва 4 срещу 13 директни точки от сервис. Но дори в дългите разигравания Димитров изглеждаше уязвим и уплашен. Докато Едмънд се задоволяваше да връща топката на сигурно и да атакува само в изгодни моменти, българинът или проявяваше прекалена пасивност, или стигаше до прибързани грешки.

Британецът взе убедително третия сет, а в четвъртия преодоля бързо смущението от факта, че е пред най-големия успех в кариерата си. Григор върна ранния му пробив в четвъртата част, но Едмънд продължи да натиска в разиграванията. В преломен момент се превърна деветият гейм, когато Кайл оспори отчаян и почти успешен удар на Григор по линията. Първоначално „ястребовото око“ „вкара“ топката вътре, но повторният преглед показа, че е „аут“, което означаваше пробив на Едмънд. До самия край Димитров се съпротивляваше и поддържаше илюзия за обрат, но след 2:49 часа британецът затвори мача.

Така Григор не успя да защити точките си от втори пореден турнир и постави под въпрос третото си място в ранглистата. Той може да бъде изместен от Марин Чилич, който ще спори с Едмънд за едно от местата във финала. При успех на хърватина, той ще е новият №3 в света.

Григор пък вече мисли за завръщането си в България. Той призна, че след мача ще се отдаде на почивка, но не уточни къде. Хасковлията обаче пусна видео обръщение към родните фенове, с което ги покани на турнира „София оупън“ през февруари в „Арена Армеец“.

„Здравейте, България! – заяви Григор. – С нетърпение чакам да се прибера и да играя турнира вкъщи „Диема екстра София оупън“. Надявам се да сте там. Миналата година заедно спечелихме турнира. Надявам се отново да го спечелим заедно. Поздрави на всички, до скоро!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт