Григор Димитров: Не мисля за титлата

Bulgaria's Grigor Dimitrov celebrates beating Uzbekistan's Denis Istomin in their men's singles fourth round match on day eight of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 23, 2017. / AFP PHOTO / PAUL CROCK / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE

Не мисля за титлата, а за следващия мач!

Думите са на Григор Димитров след новия му галаспектакъл на Аустрелиън Оупън. Българинът вече е на четвъртфиналите след победа с 2:6, 7:6, 6:2, 6:1 над Денис Истомин (Узбекистан). Така Гришо изравни най-доброто си постижение в Мелбърн отпреди две години, когато загуби от Рафаел Надал спор за място в четворката на най-добрите.

Истомин, 117-и в света, оказа сериозна съпротива и се опита да защити славата си на човека, детронирал миналогодишния шампион Новак Джокович. Без да се притеснява от шумната подкрепа за Димитров от многобройната българска агитка, узбекът спечели убедително първия сет и изигра уверено подаванията си във втория.

Григор обаче не се огъна. Класата беше на негова страна и му помогна да стигне до тайбрек и да го спечели, за да изравни сетовете. В началото на третата част се оказа, че тежките петсетови битки в предишните кръгове са стрували прекалено много на узбека. Истомин прибягна до медицинска помощ заради схващания на краката, а Димитров показа инстинкт на убиец и веднага след подновяването започна да трупа аванс. Така Гришо затвори бързо мача и спести сили за следващия.

„В началото на мача той беше под пара и удряше топката много рано - заяви Григор. - Аз обаче се чувствах много добре физически през цялото време. Мисля, че повратният момент беше тайбрекът на втория сет. След това бях много уверен.“

С класирането на четвърфиналите Григор си осигури минимум 440 000 долара от наградния фонд. Той ще се изкачи до 14-о място в ранглистата, а при нов успех ще измести австралиеца Ник Кириос от 13-а позиция.

Димитров не бърза да крои планове за първа титла от Големия шлем въпреки отпадането на първите двама в схемата - водачът Анди Мъри и Джокович.

„Всички говорят за това, но какво толкова е станало? - попита българинът. - Отпаднали са двама души. Всеки може да победи всеки. За мен в момента е важно да мисля само за един мач.“

Този път Григор ще влезе като фаворит в битката за финалното каре най-малкото защото има положителен баланс срещу следващия си съперник Давид Гофен (Бел).

„Без съмнение ще е труден мач - призна българинът. - Тренирали сме неведнъж с Давид и знам, че е опасен.“

В мисията си в Мелбърн Димитров получи още малко помощ от България. „Теленор“ продължи партньорството си с тенисиста, като освен това ще организира кампания с награди за феновете му във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт