Григор след героична победа над гиганта Джон Иснър: Финал на „Мастърс“ не е мачът на живота ми

Григор Димитров постигна един от най-големите успехи в кариерата си. Българският тенис ас за пръв път се класира за финал на турнир от категорията „АТП Мастърс 1000“, втората най-висока след Големия шлем. 26-годишният Димитров си проправи път към шампионския мач в Синсинати (САЩ) като се справи с ракета №1 на домакините Джон Иснър – 7:6 (4), 7:6 (10).

„Има мачове, в които трябва да си предимно търпелив и този беше от тях“, призна Димитров след битката с 208-сантиметровия американец. Мощните сервиси на Иснър почти не дават шанс на посрещащия да стигне до точки за пробив и полуфиналът в Синсинати не направи изключение. От друга страна гигантът се оказа твърде непохватен в разиграванията срещу много по-пъргавия и техничен Димитров. Така се стигна до два тайбрека, а в тях класата беше на страната на българина. В първия той издебна неразчетено излизане на мрежата след втори сервис, за да размине елегантно съперника от бекхенд. Във втория трябваше да спасява два сетбола преди да реализира едва четвъртия си мачбол – всичките при подаване на Иснър.

„В крайна сметка една точка реши първия сет – заяви Григор. - След мача попитах треньора си какво можеше да свърша по-добре и той ми каза: „почти нищо“...“

Така Димитров си осигури първи мач за титла от „Мастърс“, а негов съперник е друг дебютант на това ниво – Ник Кириос. Скандалният австралиец също имаше нужда от два тайбрека – 7:6 (3), 7:6 (4) срещу Давид Ферер (Испания), за да си осигури място в последния мач.

До вчера Григор водеше с 1-0 в преките сблъсъци с Кириос след успех в 3 сета в Индиън Уелс (САЩ) през 2015-а. Битката за титлата бе късно снощи, но още преди нея Григор си осигури 9-ото място в световната ранглиста. Победната му серия в Синсинати го изстреля пред японеца Кей Нишикори, който зарадзи контузия е аут до края на сезона.

„Все пак не мисля, че това е мачът на живота ми – отговори Димитров. - За мен е по-важно качеството на играта ми преди „Ю Ес Оупън“.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт