Грипна епидемия върлува в половин България

Грипна епидемия върлува в почти половината области на страната - София, Монтана, Стара Загора, Русе, Пловдив, Хасково, Габрово, Перник, Благоевград и Кюстендил. Предстои и другите области у нас да достигнат епидемични стойности, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предепидемиологична е обстановката в Разград и Пазарджик.

Данните за европейските страни показват, че тази грипна епидемия е между 2,5 и 3 пъти по-интензивна от предната година, но пък няма по-висок процент на усложнения и не протича по-тежко.

Заради разрастващата се грипна вълна просветното министерство удължи зимната ваканция на учениците в цялата страна с два дни и първият учебен ден за тази година ще е 9 януари. В София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Силистра и Монтана този срок е удължен до 11 януари включително. 9 и 10 януари ще са неучебни дни за децата в област Перник.

Със заповед на кмета Иво Димов до 11 януари включително се удължава ваканцията и в Димитровград заради многото болни и усложнената зимна обстановка. За всички училища в област Стара Загора неучебни ще са дните до 10 януари включително.

Издадена е препоръка от Министерството на образованието грипната ваканция да бъде до 11-и и в средищни училища, до които достъпът е затруднен, както и там, където има проблеми с електроснабдяването и отоплението на класните стаи. От директорите на школата се изисква да преструктурират учебното съдържание.

Заради усложнената метеорологична обстановка от МОН са поискали регионалните инспектори да държат постоянна връзка с кметовете на общини и директорите на училища. Така родители и ученици ще бъдат информирани навреме за възникнали проблеми.

В някои общини като Багоевградската се отменят плановите операции и свижданията, като външни хора няма да бъдат допускани в болниците. Засилва се епидемиологичният надзор и се спират детските и женските консултации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве