Грипът е пета главна причина за смъртност у нас

Достъпна е у нас новата 4-валентна ваксина, препоръчана от СЗО

При епидемия се разболява всеки пети

Грипът е петата главна причини за смъртност сред населението през последното десетилетие в глобален мащаб и се нарежда много преди пътните инциденти. Това съобщи по време на кампания “Открито за ваксините” доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

По данни на Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести през последния грипен сезон (2016/2017 г.) от грип и ОРЗ са заболели приблизително 1 750 000 българи.

“Вероятността да се заразим с грип при грипна епидемия е 20% т.е. всеки пети българин се разболява. Ваксинирането срещу грип е най-ефективният начин за предпазване от заболяването и неговите тежки форми, които могат да доведат до хоспитализация и смърт”, обясни доц. Киров.

На пазара у нас вече е налична новата за Европа четиривалентна ваксина срещу грип - “VaxigripTetra”, която е препоръчана от Световната здравна организация. Тя осигурява възможно най-широка защита срещу грип - съдържа четирите грипни щама, които се очаква да дoминират по време на предстоящия грипен сезон (два щама тип А и два – тип В).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве