Гришо и Тайсън - карибски пирати

Grigor Dimitrov arrives in Madrid for the season's fourth ATP World Tour Masters 1000 tournament.

Карибският бриз разхлажда посетителите на тенис корта. Сред тях по правило са някои от най-големите звезди в спорта - тази година перлата е Григор Димитров. Собственици на големи компании, звезди от шоубизнеса, лордове и обикновени богаташи, решили да опитат уменията си с ракета, дават всичко от себе си, за да са достойни партньори и съперници на професионалистите. Участниците и гостите се возят с луксозни лимузини - сред спонсорите на събитието е „Ролс-ройс“. Шампанското е първокласно - другият спонсор е „Дом Периньон“.

Някъде сред зрителите, заплатили билети от по 110 000 долара, на съдийския стол или пък дори на корта е сър Ричард Брансън - собственикът на остров Некер. Всяка есен милиардерът с неизменната 24-каратова усмивка и тъмните очила бяга от един друг доста по-мъглив остров край северозападната част на Европа и води куп приятели на тропическо приключение. Тенисът и голфът са само част от забавленията, на които се отдават богаташите, но за тях е нужна първокласна компания. В предишните издания на турнира сред звездите, участвали на благотворителния турнир, са били Бьорн Борг, Мартина Навратилова, Рафаел Надал, Новак Джокович, Ким Клайстерс, Боб и Майк Брайън, а тази наред с Григор на корта ще се вихрят Стефан Едберг, Тод Мартин, Виктор Троицки, Каролин Вожняцки... Те ще трябва да се отнесат снизходително към уменията на партньорите си на корта, тъй като разликата в уменията им е сериозна. А и не е хубаво да ги ядосват -сред аматьорите ще е и Майк Тайсън.

Кой знае? Тиранозавъра може да е един от съперниците на Гришо на корта. Дано за реванш само не го покани на ринга...

Самият сър Ричард е запален тенисист и играе често, което понякога му струва неприятни травми.

„Веднъж си счупих зъбите с ракетата - смее се той. - Тръгнах да правя прехвърлящ удар - бях виждал как го изпълняват професионалистите. По някакъв начин ракетата ме удари в устата и счупи два от предните ми зъби. А аз смятах, че тенисът е най-опасен за лакътя.“Това обаче не го отказало от тениса. Той веднага отишъл при местен зъболекар и след успешна намеса на следващия ден отново огрявал корта с марковата си усмивка.

„Тенисът може да не е най-важната част от живота ми, но определено има значение за мен - твърди той. - Обичам да уча нови неща, да се опитвам да играя по друг начин. Пък и ако съм далеч от перфектното на корта, значи има толкова дълъг път пред мен. Просто трябва да тренирам повече.“

Като малък той мечтаел поне веднъж да излезе на кортовете на „Уимбълдън“, но не се оказал достатъчно талантлив, за да започне професионална кариера.

Все пак ми остава да се наслаждавам на интензивността и вълнението от тениса, а освен това е един страхотен начин да поддържаш форма, да се забавляваш и да научиш още нещо за живота - смята той. - За да станеш добър в нещо, трябва да получиш помощ от експерти. Това важи и за тениса, и за всичко останало. Обичам да задавам въпроси, въпреки че понякога се притеснявам да не изглеждам глупаво, ако отговорът е очевиден. Но от друга страна, често се е оказвало, че това са най-полезните отговори. Те са ми помагали и в бизнеса.“

Дори на 66 години сър Ричард продължава да се занимава с най-различни спортове. Държи няколко световни рекорда в кайтсърфа, а през август падна от мотоциклета си при поредната луда езда из Некер, но се отърва със счупена скула и скъсани връзки. Любимият му литературен герой е Питър Пан, което може би обяснява решителния му отказ да остарее. А остров Некер е неговата Небивала земя. След играта гостите ги чакат всички възможни забавления, които може да предложи един тропически рай. Или да се купят с пари.

Срещу 180 000 долара

Купил острова заради жена

Ричард Брансън признава, че купил остров Некер, за да впечатли бъдещата си съпруга Джоан Темпълман. Той успял да се спазари за цена, многократно по-малка от първоначално исканите 6 млн. долара.

Отчаяно се опитвах да я впечатля и за щастие тя прие да дойде на обиколката - разказва сър Ричард. - Влюбих се два пъти - веднъж в тюркоазената вода и белите пясъци и втори път в усмивката й.“

В крайна сметка Брансън придобил острова срещу 180 000 долара, тъй като други купувачи така и не се появили. Той планирал да го превърне в място за отдих на музикантите от звукозаписната му компания.

Тогава компанията ми още прохождаше и нямах толкова много пари“, признава той. С времето обаче успял да изгради луксозен курорт и мястото се превръща в курорт за всякакви знаменитости. Особено привлекателни са яхтеното пристанище и избите, заредени с класни южноафрикански вина. Това, разбира се, никак не е евтино - нощувка в курорта струва 40 000 долара. Да почива на Некер е идвала дори принцеса Даяна. Актрисата Кейт Уинслет пък дължи живота си на майката на Ричард - Ева, която я спасява от пожар, предизвикан от мълния през 2011 г.

Брансън купува острова през 1978 г., а 11 години по-късно именно на него се жени за Джоан. Дъщеря му Холи също празнува сватбата си на Некер през 2011 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт