На 17 юли 2019 да почерпят

ЦСКА прескочи “Титоград”, чака “Осиек”

Украйна арестува хакер, издирван с години от САЩ

Разследват измами с техника за 45 000 евро и 28 800 литра спирт Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, Захарни заводи попаднали в капан за износ в Италия

74 българи емигрират в Германия дневно Населението й надхвърли 83 млн. души

Ангела Меркел и други европейски лидери поздравиха новия шеф на ЕК Силвио Берлускони пръв стисна ръката на Урсула фон дер Лайен

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков Електронна услуга за връщане на ДДС позволила неправомерния достъп в сървъра

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 17 юли 2019

Санкция до 20 млн. евро грози НАП заради изтеклите лични данни на милиони българи

Арест за 6-ма шефове от фонд „Земеделие” (обзор) Държавните чиновници заподозрени като помагачи на алкохолния бос Миню Стайков

До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор) Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Военно положение заради чумата по свинете България губи стотици милиони лева, ако заразата стигне индустриалните ферми

Гледайте НА ЖИВО гласуването за председател на Eвропейската комисия (ВИДЕО)

Гроб с евроремонт Как политиката на ЕС убива Прибалтика

Неотдавна беше съобщено, че по настояване на ЕС Прибалтика трябва да напусне единния енергиен пръстен с Русия и Беларус, и напълно да скъса със съветското наследство. В замяна на това на Прибалтика се предлага да похарчи баснословни суми, за да замени кабелите и електрооборудването и да се присъедини към шведския и полския енергиен пръстен. Всичко това ще доведе до значително увеличение на цената на електроенергията и до пълното съсипване на останалата прибалтийска икономика.

Известно е, че цената на електроенергията е в основата на себестойността на продукцията на цялата икономика. Колкото по-висока е себестойността, толкова по-ниска е конкурентоспособността на всичко произведено в страната. Трябва да се каже, че повишаването на цената на електроенергията не е единственият негативен фактор, който задушава икономиката на прибалтийските държави. Преди увеличаването на цените на електроенергията в Прибалтика вече бяха увеличени заплатите, което с намаляването на населението поради застаряването и хроничната емиграция, води до увеличаването на себестойността и намаляване на конкурентоспособността. Добавянето на тези два ефекта създава резонанс в негативните фактори за перспективите на Прибалтика.

През 2019 г., поради своите трудности, ЕС намалява субсидиите за Прибалтика, в резултат на което се очаква БВП да спадне с 25%. Поради голямата бедност и продължаващата демографска катастрофа, прибалтийските политици са принудени да предприемат популистки мерки като безплатен обществен транспорт в Талин и в цяла Естония и увеличение на заплатите, които не са свързани с ръста на производителността. В резултат на това Прибалтика катастрофално губи конкурентоспособността си на чуждестранните пазари, но продължава да прави всичко, което увеличава себестойността на нейната продукция.

Европейската комисия публикува на всеки три години „Индекс на регионална конкурентоспособност“ и постави прибалтийските републики на дъното на класацията на европейските региони по отношение на конкурентоспособността. Според 11 показателя са изследвани 263 региона от 28 страни от ЕС. Лидери са Великобритания, Холандия, Швеция, Франция. Най-слаби са Северозападна България, гръцкият Пелопонес, Югоизточна Румъния и Френска Гвиана. Прибалтика затваря втората стотица от 263 европейски региона. Според различни показатели, прибалтийските държави имат ранкинг от 191 до 259.

Не само ЕС намалява инжекциите в субсидирани територии, но и Русия. Освен постепенното затваряне на пристанищния износ и прехвърлянето му в северозападната част на страната, Русия е престанала да купува недвижими имоти и да изнася туристи. Прибалтика все по-сигурно се превръща в глуха провинция между Европа и Русия, и всъщност не принадлежи към нито един от тези полюси. Спирането на развитието на прибалтийските държави отдавна се е случило и сега процесите на все по-ускоряваща деградация набират скорост.

Спадът в конкурентоспособността на Прибалтика не u позволява да достигне дори средните стойности в Европа. Суровинен придатък Прибалтика не може да бъде, както и пазар за продажбите на ЕС. Тя не е интересна а Европа, защото и във военно отношение е също неконкурентноспособна, колкото и във всяко друго. Дори и като част от НАТО.

Преден пост на НАТО по границите на Русия Прибалтика не може да бъде, защото не е в състояние да задържи руската офанзива, ако по някаква причина на Русия u хрумне да погледне Прибалтика от тази гледна точка. Но Русия не гледа на нея така, защото няма нужда от това в началото на ХХI век. В резултат на това европейците се занимават с Прибалтика по-скоро заради принципа и заради флага, отколкото от някаква конкретна полза. Прибалтика е лош трофей за всеки, който я получи, и затова Русия с ирония наблюдава нервните конвулсии на европейците, които трябва да покажат собствеността си върху нея, но нямат парите да „плащат данъците“ върху тази собственост.

Самата „собственост“ без наследници се превръща, по същество в безстопанствена и наистина ненужна. А прибалтийските елити, отдавна щастливо са се преселили под сянката на европейските сателити на САЩ. Прибалтийските елити дори не се осмеляват да намекнат, че политиката на ЕС всъщност убива прибалтийските народи като етническа група и ако нещо не се промени, то в края на този век прибалтите ще станат аналог на изчезналите маи. За които се знае, че ги имало, но сега вече ги няма.

Часовете на историята са по-дълги от часовете на човешкия живот, но дори и това, което виждаме, ясно казва: часът на Прибалтика идва. Нейните народи са се отправили на последното си историческо пътешествие. Да ги спре по този път, уви, никой няма да успее. Остава им една утеха: гробището ще бъде европейско. Гроб с евроремонт е националната идея на прибалтийските държави. Печално, но с този инстинкт животът е несъвместим. Очевидно прибалтите живеят за това, за да ни изнесат на всички един много голям урок, важно е само да разберем какъв. И те ще успеят, само ако украинците не ги изпреварят.

 

Като танатос или ерос

Народите на прибалтийските държави доброволно се лишиха от всяко друго бъдеще. Има такава дума – танатос, която се превежда като „стремеж към смъртта“. Танатос, както и ерос – „стремеж към живота“ са двата основни инстинкта на човека. Победата на танатос над ерос е необяснимо явление в поведението на големите групи бозайници, включително и на балтите, които заедно с грузинците и украинците, по някаква причина са решили да сложат край на националния живот чрез масово самоубийство, проточено в десетилетията. Изчезнали са Вавилон, Урарту, Рим, Византия, Елада, държавата на ацтеките, а сега Прибалтика нещо не е добре със здравето. Както казват лекарите: „Дойде ли ти часът, вече никаква реанимация няма да те спаси“.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.