Груевски се съгласил за промяна на името на Република Северна Македония още през 2008 г.

През 2008 година, когато в Република Македония управлява премиерът Никола Груевски, властите в Скопие се съгласяват страната да промени името си на Република Северна Македония и по този начин да се сложи край на спора за името. Това става ясно от официален документ на американското посолство в Скопие, което бе публикувано от "Уикилийкс".

Секретният документ, който е озаглавен: "Какво трябва да направят македонците, за да решат спора за името", носи датата от 29 юли 2008 година. Секретният доклад е подписан лично от тогавашния американски посланик в Република Македония Джулиън Милованович. В първата част от доклада става ясно, че Милованович е стигнал до тези заключения след разговори с тогавашния президент Бранко Цървенковски и министър-председателят Никола Груевски.

"Американското посолство в Скопие счита, че македонското правителство има готовност, с цел отваряне на пътя за членство в НАТО и ЕС, да приеме името Република Северна Македония и то да се използва във всички международни организации", пише дипломатът №1 на Вашингтон през юли 2008 година.

Милованович пояснява, че трябва да се използва терминът македонски за езика, но това трябва да стане чрез допълнително споразумение или някакъв анекс за вътрешно ползване в ООН, който би трябвало да бъде одобрен и от гръцката страна, съобщава "Катимерини".

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа