Гръмнатият таксиджия возел хашиш за 73 млн лв.

Покушение 5 години след удар по наркобанда

Борислав Петров-Бобъра бере душа в ИСУЛ с рани в главата и гърдите

Простреляният таксиметров шофьор е обвинен за превозване на тонове хашиш от пристанището в Бургас до склад в софийското село Мировяне. Искал е да признае вината си срещу по-лека присъда. Бил е надупчен с куршуми, за да замълчи завинаги и да не уличи съпроцесниците си. Това е основната версия на полицията за стрелбата в събота вечерта в софийския квартал “Надежда”.

Както писа “Труд”, 39-годишният таксиджия Борислав Петров, по прякор Бобъра, бе надупчен с куршуми в гърдите и главата, след като бил повикан на адрес и чакал клиент пред блок 441. По него гърмял маскиран мъж с черни дрехи. В тъмното килърът успял незабелязано да се доближи до колата и да открие огън.

Кървавият атентат от засада е бил предварително организиран.

И вчера лекарите от спешното отделение на ИСУЛ продължиха борбата за живота на простреляния. Състоянието му остана критично.

Съседи на шофьора казаха, че той бил затворен и мълчалив. Живеел сам с възрастната си майка. А от колеги от таксиметровата компания заявиха, че са много учудени, че има кримидосие.

]Агент на ГДБОП пази тоновете пресован хашиш, открити в склад край софийското село Мировяне.  Снимка МВР
Агент на ГДБОП пази тоновете пресован хашиш, открити в склад край софийското село Мировяне.
Снимка МВР

Бобъра е подсъдим заедно с още 9 души по дело за наркотрафик в спецсъда. Групата бе заловена през юли 2012 г. при операция “Сахара” на ГДБОП. Заловени бяха общо 14,5 тона хашиш, оценени на 72,930 млн. лв. Около 2,5 тона бяха заловени в ТИР на Дунав мост 2, след което маскираните полицаи нахлуха в склад в Мировяне, където откриха по-голямата част от дрогата.

Според обвинителния акт босове на групата били Людмил Герасков и синът му Бойко. Бащата успял да избяга и е обявен за издирване. Тоновете пресован хашиш били натоварени на кораб под молдовски флаг и с български екипаж. Пратката пристигнала на пристанището в Бургас. Бойко Герасков и Борислав Петров-Бобъра организирали превозването до склада в Софийско. Оттам тя била товарена в тайници на тирове, които пътували за Белгия и Холандия.

Шефът на СДВР:

Шофьорът има

кримидосие

“Престъплението не е извършено и не е свързано с професионалната дейност, която е извършвало лицето като таксиметров шофьор”, каза вчера старши комисар Младен Маринов, шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). “Пострадалият има криминални регистрации. Известен ни е от предишни години като участник в организирана престъпна група, свързана с наркотици. В момента делото е в съдебна фаза.”

Гръцка връзка

Трафик

в Солун

и Атина

Соченият като организатор на наркоаферта в Мировяне Людмил Герасков и съдружникът му Атанас Спасов са били заподозрени за трафик на 4 тона хашиш в Солун през 2005 г. Името на Славов изплува и в началото на декември м.г. при операция “Химера” в Атина, където бяха арестувани 145 души, сред които петима българи.

През есента на 2016 г. столични сайтове съобщиха, че “издирваният чрез Интерпол” Людмил Герасков се е прибрал в София и продал няколко от апартаментите си, без да впечатли тайните ченгета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право