Грънчарката Десислава Владовска е победител в Международната майсторска надпревара в музей „Етъра”-а

Събитието бе посетено от 14 824 души

Десислава Владовска стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка” от Майсторската надпревара по трънчарство, проведена в дните на ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей на открито „Етър” в Габрово. Тя получава парична премия и право на изложба базар през 2020 година.

Специалната награда на Община Габрово бе присъдена на Ализ Банго от Унгария.

Призът на музей „Етър” пък е за Жан-Клод Синьоре, майстор грънчар от Централна Франция.

Чиби Чаба Жозеф от Румъния стана носител на наградата „От майстор на майстор”, осигурена от Андрей Андреев, ножар в етнографския музей.

Грънчарят от Южна Африка Тефо Джон Магасане пък получи предметната награда на иконописеца Пламен Малинов.

Косара-Моник Цветкова Пенкова от троянското село Чифлик бе отличена с голямата награда „Бронзова хлопка” от Младежката секция към Майсторската надпревара. Тя, както и другите участнички в това състезание – Любов Чолакова и Ванеса Висерионова, учат в Национално училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев”.

Отличията бяха връчени на специална церемония по време на Вечерта на майстора, с която традиционно се закрива Международния панаир на занаятите.

Форумът, който бе едно от най-значимите български събития в областта на културата бе посетено от 14 824 души. Това е рекорд за Международния панаир, който с времето придобива все по-голямо значение за съхраняването и популяризирането на занаятите. 81 майстори от три континента се представиха на 6, 7 и 8 септември в музей „Етър”.

Коментари

Задължително поле