Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Атина

Снимка: Архив

Хиляди недоволстват от договора с Македония, парламентът обсъжда вот на недоверие

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи против договора за името на Македония пред гръцкия парламент. Вътре продължават дебатите, след което депутатите трябва да гласуват по поискания вот на недоверие на правителството на Ципрас. Очаква се вотът да не мине, тоест правителството да остане на власт, тъй като депутатите от управляващата коалиция Сириза и Независими гърци имат 155 депутати в 300-членния парламент.

Според очевидци полицията е изстреляла най-малко два пъти сълзотворен газ срещу хора, които се опитали да се качат по стълбите пред парламента, разгневени от договореното споразумение, предаде агенция Ройтерс.

Протестът започна днес следобед на площад Синтагма. Организаторите от Комитета за борба за гръцкия характер на Македония отправиха призиви „Цяла Гърция на площад Синтагма“ и „Ако не сега - кога, ако не ние - кой!“.

В петък също имаше протести пред гръцкия парламент, като сутрешният беше малко по-масов от следобедния, но и при двата броят на протестиращите беше далеч от масовите демонстрации, организирани през януари и февруари в Солун и Атина.

Нов протест е планиран и утре в района на Преспанското езеро, където е предвидено подписването на споразумението за новото име Република Северна Македония, договорено от гръцкия и македонския премиер. За демонстрантите от много градове в Гърция организаторите са осигурили автобусен превоз на цени от 5 до 15 евро.

И опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ свиква утре в 13.30 часа местно време протестно шествие в град Битоля против споразумението по спора за името с Гърция.

Според партията, споразумението, постигнато между премиера Зоран Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас, е изключително вредно и противоречащо на националните и държавните интереси на Македония. Говорителят на партията Димче Арсовски заяви, че ще използват всички демократични методи, за да попречат на това „частно споразумение за капитулация“ на Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа