Гръцка Фейсбук страница за изкуство се опита да "си присвои" статуята от Хераклея Синтика

Гръцката Фейсбук страница за изкуство и култура "Кератида" се опита да си присвои статуята на обожествения владетел, открита на Хераклея Синтика край Петрич, споменавайки, че дава представа за тогавашното гръцко изкуство. Ето какво написа към описанието за откритието страницата: "Български археолози откриха добре запазена 6,8-футова статуя на гръцкия бог Хермес в древна римска канализация в Хераклея Синтика.
Статуята, погребана след земетресение от 388 г. сл. Хр., е останала в отлично състояние.
Откриването на 6,8-футова статуя на Хермес в България е забележителна находка. Запазването й, въпреки че е погребана след земетресение през 388 г. сл. н. е., предлага ценна представа за древното римско и гръцко изкуство. Този добре запазен артефакт подчертава богатото историческо и културно наследство на Хераклея Синтика".

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.
Едно от най-ранните свидетелства за Хераклея Синтика е на Тит Ливий, който изтъква, че местоположението ѝ е в племенните територии на племето синти – „Heraclea ex Sintis“.

За определяне на датата на основаване на Хераклея Синтика може да се използват откритията и наблюденията на българо-полската научна експедиция „Струма“ (публикувани от Мечислав Домарадски) и българския археолог Юлия Божинова, която е проучвала елинистическия некропол на обекта. Те констатират, че възникването на града е към последната четвърт или към края на ІV век пр. Хр.

След залеза на Хераклея Синтика населението му се мести в античния град при днешния Сандански.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа