Гръцките фермери готвят блокади, атакуват Промахон

Гръцките фермери започват масови блокади в цялата страна. Днес в рамките на един час фермерите о района на Серес блокираха символично пътя в района на Сидирокастро.

"Категорично ще блокираме границата с България в близките часове или дни, но няма да оповестим кога точно, за да изненадаме полицията", заяви за "Труд" председателят на Земеделската асоциация на Серес, Янис Туртурас.

Решение за мобилизиране за 4 февруари, взеха и от блоковия комитет на префектура Кастория на среща, проведена в кметството на Аргос Орестико с участието на фермери от района на Войо. В готовност са и фермерите от селскостопанския блок в Малгара. На днешното заседание, в 19.00 часа, те ще решат кога ще се присъединят към блокадите.

Някои от основните искания на земеделците са: Увеличение на 12 000 евро, плюс 3 000 евро за всяко дете, годишен необлагаем доход на малките и средните земеделски производители. Никаква конфискация и продажба на търг на първо и второ жилище и заеми с обща обективна стойност до 300 000 евро. Да не се намаляват субсидиите върху селскостопанското производство и животновъдството, наложени от новата Обща селскостопанска програма на ЕС, свързващи помощта за производството и добитъка и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България