Гръцкият външен министър: Решение за името на Македония може да има в следващите дни

Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю за гръцката държавна телевизия ERT, изрази убеденост и надежда, че следващите дни може да бъде взето решение на спора за името, пише „Независен вестник“.

На въпроса защо е отложен телефонният разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коцияс заяви че рамката на договора е била утвърдена по време на неговите срещи с македонския му колега Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел и че „сега дойде времето да се каже голямото „да“ или голямото „не““.

„Очевидно правителството на съседката ни е изправено пред някои трудности и обмисля някои промени на договора, но вярвам и се надявам, че за няколко дена всичко ще бъде преодоляно“, каза само Коцияс.

Помолен да коментира информациите в медиите, че договореното име е „Северна Македония“, Коцияс не пожела да отговори, добавяйки че името ще бъде обявено от премиерите на двете страни, когато то бъде договорено.

Той поясни, че македонското правителство не приема името „Вардарска Македония“, защото според него то се отнася до епохата на фашизма и окупацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа