Гръцкият парламент ще гласува новите мерки за икономии

Гръцкият парламент ще гласува нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на международни заеми. Дебатът за новия законопроект предизвика масови стачки по улиците в страната през последните няколко дни, които се очаква да продължат и днес, съобщава БНТ.

От понеделник общественият транспорт се движи с нарушен график, а корабите и фериботите остават на котва. В протести по улиците се включиха държавни служители, пенсионери, лекари, учители, журналисти и служители от общините. Стигна се и до безредици след като анархисти хвърляха камъни по полицията, която на свой ред използва сълзотворен газ.

В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и заплати, реформи на пазара на труда и увеличение на данъците. Окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа