Лютви Местан обжалва паричната си гаранция от 10 000 лв. и забраната да напуска страната

Доналд Тръмп ще направи държавно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора

Македонска фирма плаща за брандиране на лични автомобили в България Платформа свързва рекламодатели и собственици на коли

„Ротари“ в Сливен бе домакини на турнир по баскетбол 3х3

УМБАЛ “Св. Марина“ Варна има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР

Министър Захариева: България продължава силно да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора

„Небесни ментори“ обединява футболисти, съдии и журналисти

Отнеха книжката на Мария Банева заради катастрофата, при която блъсна млад мъж миналата година

Скандалите във ВТУ вещаят назначаване на служебен ректор

Център „Алеф“: У нас няма място за нацизъм

Беларус прекрати износа на нефт за Украйна, Полша и Балтийските страни

Министър Вълчев: Учителите и родителите имаме мисия да направим децата по-добри

Пенев защити съдиите, нападна БФС, Бодуров изгоря

Млади художници разкрасиха Сливен за Великден

Отбелязваме рождения ден на Петя Дубарова

Гръцки зеленчуци затриват българските

Над 500 оранжерии за домати и краставици има по поречието на река Струма, в района на Сандански и Петричко, но някои от производителите заявяват, че ще се откажат или ще сменят насажденията.

Драстични разлики в цените има на предлаганите наши и вносни зеленчуци и плодове на пазарите в Пиринско. Най-фрапантни са цените на ягодите – българските се търгуват на 9 лева за килограм, а гръцките струват 3 лева. При това разлика във вкусовите качества няма, показа проучване на “Труд”.

Драстична е цената и на българските чушки, тя варира от 5,80 до 7,50 лева за килограм, а вносните са около 4,90 лв. Не пада вече и месец цената на пресния кромид. Една връзка с три стръка струва 90 стотинки до 1,20 лв. в зависимост от качеството на перцата. Шарени са етикетите и при доматите – вносните гръцки се продават от 2,20 лв. за кило, докато родното производство не слиза под 4 лева.

Производителите казват, че голямата ценова разлика е заради дотациите, които имат в съседните страни. Те взимали и евросубсидии и държавни, докато у нас стопаните не получавали нищо. Според тях от години продължава тази тенденция – съседните страни да конкурират родното производство с цени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. Защото българските производители искат да станат милионери от два декара зеленчуци и надуват яко цените. За мен е логично българското да е по-евтино от вносното, но нашите производители твърдят, че тяхното е по-качествено от вносното и за това е по-скъпо. Е да си го ядат сами собственото производство и да се чувстват богоизбрани.

    1. Производителите печелят по-малко от търговците, така че не се изказвай там където не си силен.

    2. Да ама гърците получават 70 цента дотаци а нашите производители получават 7 цента направи си сметката ако можеш

  2. Глупчо, чужбинското е субсидирано, могат да го продават без пари, а при нас субсидират основно зърнопроизводството. Затова наши плодове и зеленчуци от бабите на пазара.

  3. Само реват и се оплакват.В Северна Македония да не би да има субсидии,а там зеленчуците са по евтини дори и от гръцките.Аман от алчни и некадърни селски БГ-бизнесмени.3лева и 9лева за кило ягоди,егати и тарикатите.

  4. Намалете цените Ганьовци, на полето да не би да работят немци? Така е като изгонихте циганите от полето за Дуисбург. Сега няма кой да работи за без пари!

  5. Абе мангасар-цените не са високи.В твоята турция всичко е далеч по-скъпо.И нискокачествено.И мръсно.И мизерно.И живеят д-е-б-и-л-и

  6. Българските мюсюлмани са необразовани и работят главно в селското стопанство.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.