Гръцки и турски кораб се сблъскаха в Средиземно море, единият капитан допуснал грешка

Притесненията че напрежението между Турция и Гърция може да доведат до инцидент се сбъднаха в четвъртък, 13 август, когато две фрегати от противоположните страни се сблъскаха Източното Средиземноморие, макар да не се стигна до сериозна конфронтация впоследствие, пише атинското издание Kathimerini.

Според информацията са се сблъскали корабите "Лимнос" и турския  "Кемал Рейс", заради допусната грешка от страна на капитана на втория кораб.

Турската фрегата е понесла известни щети, докато гръцкият кораб е бил в изправност след инцидента и дори е участвал във френско-гръцките учения в региона.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще разгледа инцидента на днешния извънреден Съвет на ЕС, свикан от върховният представител по външната политика Жозеп Борел на фона на рязкото нарастване на напрежението в Източното Средиземноморие.

Не се очаква решение относно санкции срещу Турция, тъй като Съветът няма такива правомощия. Това обаче не може да бъде изключено на 27-28 август, когато ще се проведе неформална среща на върха, с участието на външните министри.

Дендиас заяви в четвъртък, че ще информира европейските си колеги за „реалните събития“ и „оперативните инциденти“ от последните дни. Според съобщенията той също ще представи съответните фотографски материали от случилото се.

Коментари

Задължително поле