Гръцки медии: Български министър обяви, че армията е готова да реагира срещу изграждане на бежански лагер край Серес

България се противопоставя на плановете на Гърция за изграждане на приемни лагери за мигранти близо до границата на двете страни в района на Серес, пишат днес гръцките медии.

Това е "абсурдно" предложение според министъра на отбраната на България Красимир Каракачанов. „Настаняването на нелегални мигранти в близост до границата ни от гръцка страна е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение. Това не е добросъседско и е нeразумно! Българската армия е в готовност и гарантирам, че нова вълна мигранти към страната няма да допусна. Все пак нека колегите от Гърция да се замислят съпричастни в какво действие по-точно стават. Ердоган и неговите провокации спрямо Европа са едно. Съвсем друго е използването на хората като пешки на шахматната дъска на геополитическия хоризонт на Балканите. Не е хуманно. Погледнете го и от тази гледна точка. Всички видяхме и репортажите, разпространени от международните агенции, как турски граничари возят и карат насила мигранти да преминават в Гърция. Не може ние да ставаме заложници на чужди конфликти и интереси. Нов лагер на българската граница от страна на Гърция е вече тенденциозен. Това ще доведе до напрежение в иначе добросъседските ни отношения. Кому е нужно това? България има ясна позиция от самото начало на кризата. ВМРО е с категорична такава още от генезиса на проблема. България няма да плаща чужди сметки!", написа Каракачанов във Фейсбук.

София вдига ограда през 2016 г. по 259-километровата си граница с Турция. Освен това българският премиер Бойко Борисов предложи също преместването на мигранти в център извън територията на ЕС, който ще бъде финансиран от европейски фондове, уточняват гръцките медии.

Както в. "Труд" писа Гърция ще изгради два нови временни лагера от затворен тип за мигранти, които са влезли незаконно в страната след 1 март. Според министъра на миграцията и убежището Нотис Митаракис ще има един лагер в района на Серес и един в Атика, които ще приемат 1000 души. Лагерите ще бъдат временни.

Коментари

Задължително поле