Гръцки министър заплаши, че техен F-35 изведнъж може да кацне в центъра на Анкара, а Турция го нарече "просто турист"

Гръцкият здравен министър Адонис Георгиадис се присъедини към колегата си от кабинета Никос Дендиас в изявления, които засенчиха усилията за сближаване на Атина и Анкара. Говорейки пред гръцки телевизионен оператор, Георгиадис се похвали с нарастващия арсенал на Гърция чрез придобиването на изтребители и фрегати F-35 и F-16 и съюза със САЩ и Франция.

„Винаги, когато чуя „изведнъж, една нощ“, се смея“, каза той относно често повтаряната забележка на президента Реджеп Тайип Ердоган, много преди Турция и Гърция да решат да оставят настрана миналите си враждебни действия и да започнат да говорят за подобряване връзки през последните две години. Ердоган използва този лозунг в отговор на многократните нарушения на турските териториални води в Егейско море от страна на Гърция и военна демонстрация на сила в миналото. Той смекчи реториката си на фона на разговорите с премиера Кириакос Мицотакис, въпреки че често подчертава, че всяка провокативна стъпка от страна на Гърция ще получи подобаващ отговор.

„С F-35 можем да отидем в Турция за една нощ. Една вечер внезапно ще кацнем в Анкара. Не казвам, че наистина ще го направим, но Турция трябва да знае, че няма нищо, що се отнася до авиацията", каза той.

Той каза още, че между Турция и Гърция ще има "или диалог, или война“, пишат от DailySabah.

Реакцията на Турция не закъсня. С нотки на подигравка турският министър на отбраната Яшар Гюлер заяви, че Георгиадис "става само за турист". 

„Той е добре дошъл на посещение в Турция като турист. Около 60 милиона туристи посещават Турция всяка година. Очакваме го на туристическо посещение“, заяви още Гюлер в Анкара преди парламентарното заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също взе отношение в размяната на „заплахите“ между двете държави. На парламентарното заседание на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, Ердоган заяви, че Анкара не търси напрежение със своите съседи. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа