Гръцки прокурор обвини 7 души за продажба на слънчогледово олио, представяно за зехтин

Гръцки прокурор обвини в неделя в измама 7 души за продажба на големи количества слънчогледово олио, представяно за зехтин, както в Гърция, така и в чужбина, предаде Асошиейтед прес.

Четиричленно семейство и трима техни роднини бяха арестувани от полицията и обвинени във формиране на престъпна група, занимаваща се с измами, фалшифициране на документи и пране на пари.

Седмината били арестувани край град Лариса в областта Тесалия. Полицията е открила и работилница, в която слагали зелен оцветител на слънчогледовото масло, за да прилича на зехтин. Там имало 5 тона фалшив зехтин, готов за бутилиране, и 12 тона опакован за износ. Продуктът бил представян като "екстра върджин зехтин" и продаван в Гърция по 12 до 15 евро за петлитрова бутилка при нормална цена на истинския зехтин 26-30 евро.

Още преди две години били получени сигнали от производители на зехтин, че техните баркодове са се появили на продукти, които не са тяхно производство. При разследването било установено, че съществува широка мрежа от пътуващи амбулантни търговци, разпространяващи фалшивия продукт, и около 60 от тях били арестувани. Според полицията те знаели какво продават. Властите са обискирали и цех за бутилиране в Солун.

Фалшивият зехтин бил изнасян за страни от ЕС, като използваните фактури след това били унищожавани.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа