Гръцки специалист преглежда безплатно за глаукома и катаракта в Пловдив

Кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта ще се проведе в продължение на 3 седмици - от 13 до 31 март, в очното отделение на МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив. Гръцкият началник на отделението д-р Димитриос Власиадис ще измерва вътреочното налягане с модерни безконтактни тонометри. "Всички пациенти, които имат болки в областта на очите, главата и слепоочието, сълзене, сърбежи, замъгляване или зачервяване, е добре да потърсят консултация със специалист.

Хората след 50-годишна възраст е добре веднъж годишно профилактично да изследват зрението си и да мерят вътреочното си налягане. Скринингът е задължителен и за хора с вродени очни заболявания, както и за наследствено обременени, в чиито фамилии е имало болни от глаукома", препоръча д-р Власиадис. Според него много често болните с глаукома имат и старческо перде - катаракта.

Затова на пациентите ще се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови очни заболявания. Безплатните прегледи са с по-голяма продължителност от седмица, тъй като интересът на пациентите е голям и записаните не могат да бъдат обслужени в рамките на 7 дни.

По данни на Българското глаукомно дружество близо 80 000 души у нас страдат от глаукома, но само 1/2 от тях знаят, че са болни и се лекуват, макар че заболяването е сред водещите причини за необратима слепота. При повечето форми глаукомата настъпва без симптоми в началото, затова се диагностицира късно, когато уврежданията са напреднали, а лечението вече не е достатъчно ефективно и дори не може да се проведе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве