Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Британските железничари обявиха 24-часова стачка

Зоран Заев: Ще положа всички усилия Никола Груевски да бъде върнат в страната

Агенция Fitch потвърди рейтингa на България „BBB“ със стабилна перспектива

Джип се размаза в стълб в Пловдив, шофьорът е избягал (СНИМКИ)

Мъж е в болница след обгазяване при пожар в дома му в Якоруда

Столичният кмет: Почиставащите фирми са в пълна готовност за предстоящия снеговалеж

Полицията откри боен арсенал в къща в благоевградското село Покровник

Вицепрезидентът на САЩ: Търговските действия срещу Китай няма да спрат, докато Пекин не промени поведението си

Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Гръцкото агне изяжда българското Цената на килограм живо тегло у нас е 5,50 - 6 лева, а в Гърция – 2.2 евро

В редица магазини обаче агнешко може да се намери на цена 15-17 лв. за килограм. Снимка Цветан Томчев

За първи път гръцки агнета ще ядем в България, вместо родните фермери да продават продукцията си в южната ни съседка. Причината за това е, че цените на агнешкото у нас са по-високи, отколкото в Гърция. Тази пролет агнетата се изкупуват от родните ферми на цена между 5.50 и 6 лв. за килограм живо тегло. А в Гърция цените на живо тегло са паднали до 2,20 евро на килограм. Затова конкуренцията между родни и гръцки агнета на нашия пазар е огромна.

Дни преди Великден в българските ферми има достатъчно агнета, за да се задоволи потреблението за празниците. Стопаните са в готовност и за износ на животни, твърди Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. В момента се забелязва увеличено търсене на българска стока. „Вкусовите качества на нашето месо са много по-добри от вносното. Купувачите у нас знаят това и предпочитат родното производство. Не сме против вноса, но настояваме на етикетите в магазините да е отбелязано откъде е месото – дали е от България, от Румъния или от Нова Зеландия“, обясни Бойко Синапов.

При положение, че агнетата на едро се изкупуват от фермата на цена между 5,50 и 6 лв. за килограм живо тегло, месото в магазините не би трябвало да надхвърля 12-13 лв. за килограм. Според Синапов, не трябва да има увеличение на цената в предпразничните дни, защото българските ферми са в състояние да осигурят вътрешното потребление. В редица магазини обаче агнешко може да се намери на цена 15-17 лв. за килограм.

В навечерието на Великден, много домакинства предпочитат да си купят агнешко за празника направо от производителя. Дребните стопани по селата на сливенско предлагат живото тегло на цени от 7 до 10 лв. при купуване на единични бройки. Цяло агне може да се намери за стотина лева. Големи стада от прочутата каракачанска порода овце в Сливен и региона отдавна няма, породата се отглежда най-вече в Родопския край. Сливенските каракачани бяха обезщетени неотдавна от държавата за унищожените им при предишния строй стада. Интересът към породата обаче сега се възражда.

Агнешкото месо в Гърция се продава по-евтино отколкото у нас, показа проверка на „Труд“.Килограм агнешко се търгува от 5 до 8 евро в магазините на южната ни съседка.Още по-евтино е агнешкото в Македония. Жители на пограничните райони близо до Македония казват, че там цените на агнешкото в магазините е около 10 лв. за кг.

Гръцките медии писаха,че местните овцевъди възнамерявали да продават агнетата си за Великден у нас, тъй като цените в България им били по-изгодни. „През тази година за пръв път в Гърция няма да се сблъскат с явлението български агнета да се продават за гръцки, тъй като цените на гръцките агнета са паднали толкова много, че те са по-евтини и от тези в България“, заявява председателят на гръцката асоциация на животновъдите Димитрис Камбурис пред гръцкия вестник „Елефтерос типос“. По негови данни, живи агнета в Гърция се предлагат на цени от 2,20 евро за килограм, докато в България те вървели по 3,20 евро. При това положение гръцките търговци ще имат проблеми с доставките на агнета от България заради по-високата им цена, а това ще спре практиката от минали години да се предлагат внасяни от България агнета на ниски цени, като се представят за гръцки. Търговците в Гърция са склонни да дадат от 4,50 до 5 евро за килограм месо от заклано животно, докато производителите искат от 6 до 7 евро.

Износът за Турция започва през май

Най-големият пазар за българската стока е Турция, където нашите агнета са предпочитани заради отличния вкус на месото. Заявката за тази година е за износ на над 100 хил. български агнета. В Турция обаче търсят животни с тегло над 35 килограма, а в момента животните у нас масово са около 20 килограма. Затова се очаква износът за Турция да започне в края на месец май. Статистиката сочи, че през миналата година няма увеличение на броя на овцете в България, не се увеличават и регистрираните овцевъди. Родопите е регионът с най-много стада, лидери са областите Смолян и Кърджали.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ха ха смяях в залатаа,първо произвидството в БГ е супер мижавоо,второ както е известно при нас ,хората са алчни и искат за един ден да забогатеят,вместо да предлагат качествен продукт постоянно и на разумна цена.Освен това допускат много прекупвачи и отделно веригите магазини се договарят за мин.продажни цении,ха ха за това агнешко на велик ден НЕЕЕЕ!Да го замразяват а хората да купуват от частни произодители но поне месец след празницитее!Кученцааа АЛЧНИИИИ ха ха !!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.