Код ЧЕРВЕНО: Атина отговори рязко на Москва

В съобщение гръцкото външно министерство обвини Русия, че партнира на Турция срещу Запад и Гърция. Смята експулсирането на гръцките дипломати и забраната за влизането в страната на близкия сътрудник на министъра на външните работи Никос Коциас, като ход на отмъщение без доказателства и отбелязва, че Гърция ще отговори с търпение и разум. Министерството на външните работи определи като скандално решението на Русия и припомни причините, поради които Гърция е изгонила руските дипломати (опит да подкупи държавни служители, намеса в политиката на страната).

Като двустранен въпрос между Гърция и Русия определи влошаването на отношенията между двете страни говорителя на Европейската комисия Карлос Мартен и отбелязва, че Комисията следи отблизо развитието.

"Гърция е мирна държава с многоизмерна, независима демократична външна политика. Като суверенна държава с дълга история, тя изисква уважение и равнопоставеност в отношенията с всяка трета страна. В този контекст е от полза и приятелската политика на съвместно съществуване с Русия. Голяма страна със силно присъствие в европейските дела.

В рамките на тази политика, Гърция, следва неотклонно добрия тон в отношенията и сътрудничество с нейните съседи, за разрешаване на дългогодишни проблеми в полза на Балканите, Европа и всички народи.

Русия в момента изглежда не е в състояние да разбере позициите и принципите на гръцката външна политика. Откакто воюва като партньор с турското оръжие непрекъснато се отдалечава от позиции, пригодени към нивото на приятелство и сътрудничество, което характеризира отношенията между Гърция и Русия от 190 години. Показва, че не осъзнава, гръцките интереси и критерии в международната политика.

В този контекст вероятно е отговора на Русия, да депортира ръководители на гръцкото посолство в Москва. Решението на руското външно министерство не се основава на данни и доказателства, каквито има гръцката страна за незаконна и подриваща дейност на руските дипломати в Гърция.

Напротив, решението на руската страна е произволно, отмъстително и неоснователно.

Искаме да напомним на руските ни приятели, че нито една страна в света няма да толерира опити:

а) подкуп на държавни служители,

б) подриване на външната политика и

в) намеса във вътрешната политика на страната.

Гърция предприе мерки само след наличие на данни. Освен това никога не се е намесвала или се е опитвала да се намеси във вътрешните работи на Русия. Очевидно е, че има руски граждани, за щастие малцинство, които смятат, че могат да се придвижва в Гърция, без да спазват закони и правила и дори да заплашват. Гръцко-руското приятелство изисква тези похвати да бъдат изоставени, а не обратното.

Такъв е опитът да се наложи на страната присъствието на Императорското православно палестинско общество, създадено през 19-ти век от тайните служби, насочено към десегрегацията на патриарсите в Близкия изток. И накрая, по отношение на произволните мерки, предприети от ръководството на руското външно министерство, Гърция ще отговори с търпение и логика", се казва в съобщението на гръцкото външно министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа