Евакуираха Мон Сен Мишел във Франция след като мъж заплаши полицай с убийство

Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Губернаторът на Пловдив: Няма опасност за населението в Първомайско

Няма опасност за здравето на населението в Първомайско и повод за притеснение на хората във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в част от водоизточниците в общината, тъй като те своевременно са затворени и вода от тях не постъпва във водопроводната мрежа, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Окончателните резултати от пробите във водоизточниците са били готви на 12 април, а ВиК е спряло водоподаването от тези кладенци още на следващия ден – 13 април. “Неуместно е да се говори за забавяне или укриване на информация”, заяви директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

От РЗИ-Пловдив съобщиха, че от 13 водоизточника в Първомай е констатирано завишение на нормите в 2, а в село Караджалово – при един, като завишението е 0.04 мг/л при допустима норма от 0.03 мг/л. Водата от всички кладенци се събира н един общ колектор, който водоснабдява населението. По първоначални данни от анализа на питейната вода няма данни за надвишаване на нормата от 0.03 мг/л на естествен уран. Очаква се до месец да излязат и окончателните резултати, защото в момента се провежда и паралелно ръчно изследване.

Според губернатора Здравко Димитров трябва да се работи в посока на стратегическо решаване на проблема с питейната вода в Пловдив и региона със стартиране на проекта за каскада “Въча”. Така с чиста вода ще се захранва целият регион, а вторият етап ще стигне и до Хасковска област. “Така ще отпадне нуждата от сондажни кладенци и ще се изключи опасността от завишени нива на уран и тежки метали в питейната вода, защото качеството на водата в язовир “Въча” е много добро”, категоричен е губернаторът на Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.