Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Губернаторът на Пловдив: Няма опасност за населението в Първомайско

Няма опасност за здравето на населението в Първомайско и повод за притеснение на хората във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в част от водоизточниците в общината, тъй като те своевременно са затворени и вода от тях не постъпва във водопроводната мрежа, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Окончателните резултати от пробите във водоизточниците са били готви на 12 април, а ВиК е спряло водоподаването от тези кладенци още на следващия ден – 13 април. „Неуместно е да се говори за забавяне или укриване на информация“, заяви директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

От РЗИ-Пловдив съобщиха, че от 13 водоизточника в Първомай е констатирано завишение на нормите в 2, а в село Караджалово – при един, като завишението е 0.04 мг/л при допустима норма от 0.03 мг/л. Водата от всички кладенци се събира н един общ колектор, който водоснабдява населението. По първоначални данни от анализа на питейната вода няма данни за надвишаване на нормата от 0.03 мг/л на естествен уран. Очаква се до месец да излязат и окончателните резултати, защото в момента се провежда и паралелно ръчно изследване.

Според губернатора Здравко Димитров трябва да се работи в посока на стратегическо решаване на проблема с питейната вода в Пловдив и региона със стартиране на проекта за каскада „Въча“. Така с чиста вода ще се захранва целият регион, а вторият етап ще стигне и до Хасковска област. „Така ще отпадне нуждата от сондажни кладенци и ще се изключи опасността от завишени нива на уран и тежки метали в питейната вода, защото качеството на водата в язовир „Въча“ е много добро“, категоричен е губернаторът на Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.