Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Самоубийствата у нас намаляват Двама души на ден посягат на живота си

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски” Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция Множество неправителствени организации са в подкрепа

Еврокомисарят по безопасност на храните: Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата Брюксел ще покрие 75% от разходите по компенсирането на собствениците на умъртвени животни

Столичната „Топлофикация“ със 100 млн. лв. дълг “Булгаргаз” се кани да събира задълженията принудително

Делио Роси заложи на 11-те от мача в Лихтенщайн

Домашен арест за сина на Пелов Владимир Стефанов бе задържан с още 4 души

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: 5000 души ще изливат козе мляко утре пред Министерски съвет

92-годишна дряновка хвърли от терасата 25 000 лева дар за ало измамници Бабата "изгоряла" по схемата „съдействие на полицията"

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 18 юли 2018

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Владимир Путин е преминала по-добре от срещата на върха в НАТО

Дават на съд 25-годишен за убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград

Директорът на бургаската полиция пред „Труд“: Няма засечено движение на животни от огнища на чума

Русия задържа бивш топ следовател за връзки с мафията

Губернаторът на Пловдив: Няма опасност за населението в Първомайско

Няма опасност за здравето на населението в Първомайско и повод за притеснение на хората във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в част от водоизточниците в общината, тъй като те своевременно са затворени и вода от тях не постъпва във водопроводната мрежа, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Окончателните резултати от пробите във водоизточниците са били готви на 12 април, а ВиК е спряло водоподаването от тези кладенци още на следващия ден – 13 април. „Неуместно е да се говори за забавяне или укриване на информация“, заяви директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов.

От РЗИ-Пловдив съобщиха, че от 13 водоизточника в Първомай е констатирано завишение на нормите в 2, а в село Караджалово – при един, като завишението е 0.04 мг/л при допустима норма от 0.03 мг/л. Водата от всички кладенци се събира н един общ колектор, който водоснабдява населението. По първоначални данни от анализа на питейната вода няма данни за надвишаване на нормата от 0.03 мг/л на естествен уран. Очаква се до месец да излязат и окончателните резултати, защото в момента се провежда и паралелно ръчно изследване.

Според губернатора Здравко Димитров трябва да се работи в посока на стратегическо решаване на проблема с питейната вода в Пловдив и региона със стартиране на проекта за каскада „Въча“. Така с чиста вода ще се захранва целият регион, а вторият етап ще стигне и до Хасковска област. „Така ще отпадне нуждата от сондажни кладенци и ще се изключи опасността от завишени нива на уран и тежки метали в питейната вода, защото качеството на водата в язовир „Въча“ е много добро“, категоричен е губернаторът на Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.