Четири дни концерта във Върбица за традицонния панаир Изложба с портрети на емблематични личности ще изненада публиката

Приятелски огън свали руски Ил-20 (обзор) Сирийската ПВО поразила машината, Москва вини Израел

Бенямин Нетаняху увери Путин, че Израел ще предаде на Москва всички данни за инцидента с Ил-20

Няма да глобяват за нерегистрирана винетка 10 лв. за пътуване по магистрала през уикенда

Темида в Търново отказа дело за 25 000 лева срещу ВСС

Предлагат ни нови Ф-16 блок 70 Паси: След това минаваме на Ф-35

Българските и румънските военновъздушни сили участваха в съвместна летателна тренировка „Blue Bridge – 2018”

Велосипед притиснал и задушил 10-годишното дете, открито в асансьор

Цецка Цачева: Нямам предложение да стана посланик в Черна гора Не е обсъждано да поема пост в Конституционния съд, заяви правосъдният министър

Орбан иска „Турски поток“ да стига до Унгария Будапеща чака газ по тръбата към 2022 г.

Вдигат пенсиите с 5,7% от юли 2019 г. (обзор) Много хора имат куп партиди в частните фондове, защото фирми не внасят осигуровките

С тържествен водосвет откриха новата съдебна година в Бургас

Всяка вносна храна само със сертификат Документът ще се издава от контролния орган в държавата, където е произведена

КФН заличи „Лев Инс брокер“ от регистъра на застрахователните брокери

БАБХ: Вандализъм е упражнен срещу ветеринарните власти в Ямбол

Губернаторът на Пловдив подкрепи децата и младежите с интелектуални затруднения

Губернаторът на Пловдив Здравко Димитров се срещна днес с деца и младежи с интелектуални затруднения и лично ги запозна с работата си и със задълженията на служителите в областна администрация. Срещата бе в приемния ден на областния управител и се осъществи по желание на сдружение „Паралелен свят“, чиято основна дейност е да подкрепя семейства на деца и младежи с увреждания и да развива самозастъпничеството като форма на интеграция и подобряване на качеството им на живот.

Посещението бе част от проекта „Знам и мога“, имащ за цел да подготви деца и младежи с интелектуални затруднения и подкрепящите ги за упражняване, отстояване и защита на гражданските им права.

Здравко Димитров изказа твърдото си убеждение, че за да се помогне за пълноценното включване на хората с интелектуални затруднения в живота, е необходимо да им се предостави достъп до различни обществени места и ресурси, където да общуват не само с хора от общността. Според губернатора на Пловдив подкрепата за тази специфична група трябва да води до развиване на способности за самостоятелни дейности, до умения да упражняват правата си и да участват по-активно във вземането на решения, свързани с живота им.

„Всеки човек има нужда да принадлежи някъде, да се чувства желан, ценен и свободен да бъде себе си“, заяви Здравко Димитров и не скри тревогата си от факта, че хората с различни интелектуални или физически проблеми все още срещат големи затруднения при реализацията си, макар че част от тях са придобили сериозни професионални умения.

21pl4032-3

Младежите пък изтъкнаха, че основен проблем, който стои пред тях, са негативните стереотипи и предразсъдъци на работодателите, с които се сблъскват непрекъснато. Това води до ниското ниво на тяхната социализация и те не могат напълно да разкрият себе си, предимствата и възможностите си. Един от тези хора е 25-годишният Димитър Аризанов, който сподели, че има две професионални образования – по готварство и строителство, но все още не е успял да си намери работа.

„Нужни са общи усилия, за да продължим да следваме пътя на позитивни обществени промени в подкрепа на хората с увреждания и техните семейства“, каза в края на срещата областният управител на Пловдив и пожела на младежите и децата с интелектуални затруднения да отстояват правата си и да не спират да търсят пътищата за развитие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.