Губернаторът на Пловдив подкрепи децата и младежите с интелектуални затруднения

Губернаторът на Пловдив Здравко Димитров се срещна днес с деца и младежи с интелектуални затруднения и лично ги запозна с работата си и със задълженията на служителите в областна администрация. Срещата бе в приемния ден на областния управител и се осъществи по желание на сдружение "Паралелен свят", чиято основна дейност е да подкрепя семейства на деца и младежи с увреждания и да развива самозастъпничеството като форма на интеграция и подобряване на качеството им на живот.

Посещението бе част от проекта "Знам и мога", имащ за цел да подготви деца и младежи с интелектуални затруднения и подкрепящите ги за упражняване, отстояване и защита на гражданските им права.

Здравко Димитров изказа твърдото си убеждение, че за да се помогне за пълноценното включване на хората с интелектуални затруднения в живота, е необходимо да им се предостави достъп до различни обществени места и ресурси, където да общуват не само с хора от общността. Според губернатора на Пловдив подкрепата за тази специфична група трябва да води до развиване на способности за самостоятелни дейности, до умения да упражняват правата си и да участват по-активно във вземането на решения, свързани с живота им.

"Всеки човек има нужда да принадлежи някъде, да се чувства желан, ценен и свободен да бъде себе си", заяви Здравко Димитров и не скри тревогата си от факта, че хората с различни интелектуални или физически проблеми все още срещат големи затруднения при реализацията си, макар че част от тях са придобили сериозни професионални умения.

21pl4032-3

Младежите пък изтъкнаха, че основен проблем, който стои пред тях, са негативните стереотипи и предразсъдъци на работодателите, с които се сблъскват непрекъснато. Това води до ниското ниво на тяхната социализация и те не могат напълно да разкрият себе си, предимствата и възможностите си. Един от тези хора е 25-годишният Димитър Аризанов, който сподели, че има две професионални образования - по готварство и строителство, но все още не е успял да си намери работа.

"Нужни са общи усилия, за да продължим да следваме пътя на позитивни обществени промени в подкрепа на хората с увреждания и техните семейства", каза в края на срещата областният управител на Пловдив и пожела на младежите и децата с интелектуални затруднения да отстояват правата си и да не спират да търсят пътищата за развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони