18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Губернаторът на Пловдив подкрепи децата и младежите с интелектуални затруднения

Губернаторът на Пловдив Здравко Димитров се срещна днес с деца и младежи с интелектуални затруднения и лично ги запозна с работата си и със задълженията на служителите в областна администрация. Срещата бе в приемния ден на областния управител и се осъществи по желание на сдружение „Паралелен свят“, чиято основна дейност е да подкрепя семейства на деца и младежи с увреждания и да развива самозастъпничеството като форма на интеграция и подобряване на качеството им на живот.

Посещението бе част от проекта „Знам и мога“, имащ за цел да подготви деца и младежи с интелектуални затруднения и подкрепящите ги за упражняване, отстояване и защита на гражданските им права.

Здравко Димитров изказа твърдото си убеждение, че за да се помогне за пълноценното включване на хората с интелектуални затруднения в живота, е необходимо да им се предостави достъп до различни обществени места и ресурси, където да общуват не само с хора от общността. Според губернатора на Пловдив подкрепата за тази специфична група трябва да води до развиване на способности за самостоятелни дейности, до умения да упражняват правата си и да участват по-активно във вземането на решения, свързани с живота им.

„Всеки човек има нужда да принадлежи някъде, да се чувства желан, ценен и свободен да бъде себе си“, заяви Здравко Димитров и не скри тревогата си от факта, че хората с различни интелектуални или физически проблеми все още срещат големи затруднения при реализацията си, макар че част от тях са придобили сериозни професионални умения.

21pl4032-3

Младежите пък изтъкнаха, че основен проблем, който стои пред тях, са негативните стереотипи и предразсъдъци на работодателите, с които се сблъскват непрекъснато. Това води до ниското ниво на тяхната социализация и те не могат напълно да разкрият себе си, предимствата и възможностите си. Един от тези хора е 25-годишният Димитър Аризанов, който сподели, че има две професионални образования – по готварство и строителство, но все още не е успял да си намери работа.

„Нужни са общи усилия, за да продължим да следваме пътя на позитивни обществени промени в подкрепа на хората с увреждания и техните семейства“, каза в края на срещата областният управител на Пловдив и пожела на младежите и децата с интелектуални затруднения да отстояват правата си и да не спират да търсят пътищата за развитие.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.