Сондата на НАСА „ИнСайт“ си щракна селфи на Марс (СНИМКА)

Банско е ТОП общината за планински туризъм за 2018

Бургаски митничари спипаха недекларирани 23 500 евро в дамска чанта 

Кметът на Свищов награди с почетен знак изявен ученик

Съдии, адвокати и грантови анализатори с донос срещу България до ЕК Авторите недоволни, че Брюксел спрял да пише Мониторинговите доклади по техните “опорни точки”, против са присъединяването на страната ни към Шенген

Руският посланик: Борисов искаше среща на Путин и европейските лидери във Варна

Стрелецът от Страсбург има 27 присъди, лежал в затвори в 3 държави

Хванаха 430 литра ракия, маскирана като ябълков сок

Митничари са хванали контрабандни оръжия, укрити в барбекю и плодове на „Капитан Андреево“

Пуснаха майката на Николай Банев срещу гаранция от 10 000 лева

От 1 до 6 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лв. за производство на алкохол или тютюневи изделия без разрешително

Цапат със спрей пътни знаци във Варна

Мерцедес връхлетя возилото на бременна жена

Губернаторът на Шумен ще участва в заседанието на КЕВР за водата Старото увеличение още не е дало резултат

5 млн. лв. предвижда да похарчи за чистотата община Търговище Няма да се повишава таксата за битовите отпадъци

Губернаторът на Пловдив подкрепи децата и младежите с интелектуални затруднения

Губернаторът на Пловдив Здравко Димитров се срещна днес с деца и младежи с интелектуални затруднения и лично ги запозна с работата си и със задълженията на служителите в областна администрация. Срещата бе в приемния ден на областния управител и се осъществи по желание на сдружение „Паралелен свят“, чиято основна дейност е да подкрепя семейства на деца и младежи с увреждания и да развива самозастъпничеството като форма на интеграция и подобряване на качеството им на живот.

Посещението бе част от проекта „Знам и мога“, имащ за цел да подготви деца и младежи с интелектуални затруднения и подкрепящите ги за упражняване, отстояване и защита на гражданските им права.

Здравко Димитров изказа твърдото си убеждение, че за да се помогне за пълноценното включване на хората с интелектуални затруднения в живота, е необходимо да им се предостави достъп до различни обществени места и ресурси, където да общуват не само с хора от общността. Според губернатора на Пловдив подкрепата за тази специфична група трябва да води до развиване на способности за самостоятелни дейности, до умения да упражняват правата си и да участват по-активно във вземането на решения, свързани с живота им.

„Всеки човек има нужда да принадлежи някъде, да се чувства желан, ценен и свободен да бъде себе си“, заяви Здравко Димитров и не скри тревогата си от факта, че хората с различни интелектуални или физически проблеми все още срещат големи затруднения при реализацията си, макар че част от тях са придобили сериозни професионални умения.

21pl4032-3

Младежите пък изтъкнаха, че основен проблем, който стои пред тях, са негативните стереотипи и предразсъдъци на работодателите, с които се сблъскват непрекъснато. Това води до ниското ниво на тяхната социализация и те не могат напълно да разкрият себе си, предимствата и възможностите си. Един от тези хора е 25-годишният Димитър Аризанов, който сподели, че има две професионални образования – по готварство и строителство, но все още не е успял да си намери работа.

„Нужни са общи усилия, за да продължим да следваме пътя на позитивни обществени промени в подкрепа на хората с увреждания и техните семейства“, каза в края на срещата областният управител на Пловдив и пожела на младежите и децата с интелектуални затруднения да отстояват правата си и да не спират да търсят пътищата за развитие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.