Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Губернаторът на Пловдив се сбогува с Генералния консул на Турция под тепетата

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров се срещна и разговаря днес с генералния консул на Република Турция в града под тепетата Бирей Йълмазсой. Това бе прощалната визита на дипломата, чиято следваща мисия ще бъде в столицата на Словакия Братислава. Здравко Димитров и Бирей Йълмазсой обсъдиха регионални и международни проблеми, а тема на разговора им бяха и възможностите за по-добри контакти между двете страни и за турски инвестиции в Пловдивска област. Йълмазсой показа сериозни познания за историята, икономиката и потенциала както на страната ни, така и на региона.
Коментирани бяха възможностите за взаимодействие в сферата на бизнеса, образованието, медицината и туризма. И губернаторът на Пловдив, и турският дипломат изразиха своето безпокойство от засилването на терористичните атаки в Европа и региона, както и от проблема с мигрантите. Г-н Йълмазсой сподели и 2 проекта, които от години очакват решение, но до момента без успех. Единият е свързан с частичен ремонт на Имарет джамия, който искат да извършат от джамийското настоятелство. Турският дипломат изрази съжаление, че до момента това начинание не е намерило подкрепа от страна на община Пловдив.
Другият проект, по който не е срещнал разбиране от общинската власт, е за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив. Проектът е направен преди 2,5 години и е в отговор на двустранна спогодба между Одрин и Пловдив, в която са били поети ангажименти за поддържане на християнските и мюсюлманските гробища в двата града. Градската управа в Одрин отдавна е изпълнила ангажиментите си, но от страна на пловдивска община до момента не са приели проекта за реконструкция и поддръжка на Турските гробища  под тепетата.
Турският консул изрази надежда, че този въпрос скоро ще бъде придвижен, за да може и мюсюлманите в града да отдават почит към своите починали близки. Здравко Димитров подкрепи идеята и изрази надежда, че в скоро време тези 2 проекта ще бъдат реализирани, защото Пловдив винаги се е славел като град на етническа толерантност.
В края на срещата двамата си размениха подаръци. Г-н Йълмазсой почерпи с традиционния турски локум, а Здравко Димитров му подари оригинален плакет с изглед от Стария град. Новият генерален консул на Република Турция в Пловдив се очаква да бъде назначен на 1 февруари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.