На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

Губернаторът на Пловдив се сбогува с Генералния консул на Турция под тепетата

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров се срещна и разговаря днес с генералния консул на Република Турция в града под тепетата Бирей Йълмазсой. Това бе прощалната визита на дипломата, чиято следваща мисия ще бъде в столицата на Словакия Братислава. Здравко Димитров и Бирей Йълмазсой обсъдиха регионални и международни проблеми, а тема на разговора им бяха и възможностите за по-добри контакти между двете страни и за турски инвестиции в Пловдивска област. Йълмазсой показа сериозни познания за историята, икономиката и потенциала както на страната ни, така и на региона.
Коментирани бяха възможностите за взаимодействие в сферата на бизнеса, образованието, медицината и туризма. И губернаторът на Пловдив, и турският дипломат изразиха своето безпокойство от засилването на терористичните атаки в Европа и региона, както и от проблема с мигрантите. Г-н Йълмазсой сподели и 2 проекта, които от години очакват решение, но до момента без успех. Единият е свързан с частичен ремонт на Имарет джамия, който искат да извършат от джамийското настоятелство. Турският дипломат изрази съжаление, че до момента това начинание не е намерило подкрепа от страна на община Пловдив.
Другият проект, по който не е срещнал разбиране от общинската власт, е за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив. Проектът е направен преди 2,5 години и е в отговор на двустранна спогодба между Одрин и Пловдив, в която са били поети ангажименти за поддържане на християнските и мюсюлманските гробища в двата града. Градската управа в Одрин отдавна е изпълнила ангажиментите си, но от страна на пловдивска община до момента не са приели проекта за реконструкция и поддръжка на Турските гробища  под тепетата.
Турският консул изрази надежда, че този въпрос скоро ще бъде придвижен, за да може и мюсюлманите в града да отдават почит към своите починали близки. Здравко Димитров подкрепи идеята и изрази надежда, че в скоро време тези 2 проекта ще бъдат реализирани, защото Пловдив винаги се е славел като град на етническа толерантност.
В края на срещата двамата си размениха подаръци. Г-н Йълмазсой почерпи с традиционния турски локум, а Здравко Димитров му подари оригинален плакет с изглед от Стария град. Новият генерален консул на Република Турция в Пловдив се очаква да бъде назначен на 1 февруари.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.