Губернаторът на Пловдив се сбогува с Генералния консул на Турция под тепетата

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров се срещна и разговаря днес с генералния консул на Република Турция в града под тепетата Бирей Йълмазсой. Това бе прощалната визита на дипломата, чиято следваща мисия ще бъде в столицата на Словакия Братислава. Здравко Димитров и Бирей Йълмазсой обсъдиха регионални и международни проблеми, а тема на разговора им бяха и възможностите за по-добри контакти между двете страни и за турски инвестиции в Пловдивска област. Йълмазсой показа сериозни познания за историята, икономиката и потенциала както на страната ни, така и на региона.

Коментирани бяха възможностите за взаимодействие в сферата на бизнеса, образованието, медицината и туризма. И губернаторът на Пловдив, и турският дипломат изразиха своето безпокойство от засилването на терористичните атаки в Европа и региона, както и от проблема с мигрантите. Г-н Йълмазсой сподели и 2 проекта, които от години очакват решение, но до момента без успех. Единият е свързан с частичен ремонт на Имарет джамия, който искат да извършат от джамийското настоятелство. Турският дипломат изрази съжаление, че до момента това начинание не е намерило подкрепа от страна на община Пловдив.

Другият проект, по който не е срещнал разбиране от общинската власт, е за почистване и реновиране на Турските гробища в Пловдив. Проектът е направен преди 2,5 години и е в отговор на двустранна спогодба между Одрин и Пловдив, в която са били поети ангажименти за поддържане на християнските и мюсюлманските гробища в двата града. Градската управа в Одрин отдавна е изпълнила ангажиментите си, но от страна на пловдивска община до момента не са приели проекта за реконструкция и поддръжка на Турските гробища  под тепетата.

Турският консул изрази надежда, че този въпрос скоро ще бъде придвижен, за да може и мюсюлманите в града да отдават почит към своите починали близки. Здравко Димитров подкрепи идеята и изрази надежда, че в скоро време тези 2 проекта ще бъдат реализирани, защото Пловдив винаги се е славел като град на етническа толерантност.

В края на срещата двамата си размениха подаръци. Г-н Йълмазсой почерпи с традиционния турски локум, а Здравко Димитров му подари оригинален плакет с изглед от Стария град. Новият генерален консул на Република Турция в Пловдив се очаква да бъде назначен на 1 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони