Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Губернаторът събира културната общественост на Пловдив за тържествено честване на 11 май

Областният управител Здравко Димитров събира културната общественост на Пловдив на тържествено честване на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.

Губернаторът е основният инициатор и двигател на идеята за трети път на едно място в този ден да се съберат дейци на културата, образованието, общественици и творци от региона, които ще отдадат почитта си към делото на Кирил и Методий и тържествено ще отбележат Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

На 11 май от 18 часа във фоайето на Областната управа редом с елита на местната културна общественост, ще бъдат и едни от най-светлите умове в страната. По покана на Здравко Димитров специални гости ще са академиците Антон Дончев и Константин Косев и професорите Иван Маразов и Васил Проданов.

Те пристигат в Пловдив със съдействието на поета, журналист, критик, публицист, книгоиздател и обществен деец Иван Гранитски. Присъстващите ще бъдат поздравени от пловдивския митрополит Николай.

„Иска това честване да се превърне в традиция, която да продължи дълги години. Ние, пловдивчани можем да се гордеем, защото тук за първи път през 1851 г. по инициатива на Найден Геров, е организиран празник на Кирил и Методий в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“. 11 май отбелязваме като църковен празник, а денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност и преклонение пред образованието, науката и културата“, коментира областният управител Здравко Димитров.

В чест на празника губернаторът на Пловдив стартира кампания за закупуване и даряване на ценни книги на библиотеки и читалища. Първата колекция от книги на присъстващите на празника академици ще бъдат предоставени на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

zdravko_dimitrov_001

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.