Губернаторът събира културната общественост на Пловдив за тържествено честване на 11 май

Областният управител Здравко Димитров събира културната общественост на Пловдив на тържествено честване на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата.

Губернаторът е основният инициатор и двигател на идеята за трети път на едно място в този ден да се съберат дейци на културата, образованието, общественици и творци от региона, които ще отдадат почитта си към делото на Кирил и Методий и тържествено ще отбележат Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

На 11 май от 18 часа във фоайето на Областната управа редом с елита на местната културна общественост, ще бъдат и едни от най-светлите умове в страната. По покана на Здравко Димитров специални гости ще са академиците Антон Дончев и Константин Косев и професорите Иван Маразов и Васил Проданов.

Те пристигат в Пловдив със съдействието на поета, журналист, критик, публицист, книгоиздател и обществен деец Иван Гранитски. Присъстващите ще бъдат поздравени от пловдивския митрополит Николай.

"Иска това честване да се превърне в традиция, която да продължи дълги години. Ние, пловдивчани можем да се гордеем, защото тук за първи път през 1851 г. по инициатива на Найден Геров, е организиран празник на Кирил и Методий в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий". 11 май отбелязваме като църковен празник, а денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност и преклонение пред образованието, науката и културата", коментира областният управител Здравко Димитров.

В чест на празника губернаторът на Пловдив стартира кампания за закупуване и даряване на ценни книги на библиотеки и читалища. Първата колекция от книги на присъстващите на празника академици ще бъдат предоставени на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.

zdravko_dimitrov_001

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България