Губернатор осигури заетост на 100 безработни в 53 населени места в Търновско

Областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев осигури заетост на 100 безработни в общо 53 населени места в региона. За четирите месеца на ангажираност, наетите са преминали и двуседмично обучение.

Така губернаторът е подпомогнал общините за изпълнение на набелязани от тях превантивни дейности и мерки за защита от бедствия. "Извършени са дейности по почистване на дерета, междумостови пространства, канавки, шахти, косене, премахване на прорасла храстова и дървесна растителност и други мероприятия, които целят предотвратяване или намаляване настъпването на щети от наводнения", обясни проф.Пенчев.

Основните задължения на наетите лица са се възлагали от кметовете на населените места. След приключване на проекта управниците изготвили отчети за свършената работа. Анализите сочат, че са почистени 1440 кв.м. речни корита, 55 декара дерета, 10 декара брегове на реки. Изринати са 450 шахти, 24 км канавки, 29 водостоци, 15 декара пространства около мостове.

За нуждите на Община Златарица са били наети 10 лица. Те са чистили речни наноси, дерета, прорасли дървета в коритата на реките, изхвърляли са струпани камъни и отпадъци, отводнявали са улици, чистили са затлачени канавки.

Освен това за времето от декември 2014 г до септември 2016 г Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към областната управа в старата столица е одобрила проекти на десетте общини в региона на обща стойност 22 193 420 лв. Парите са поискани от местните управи за възстановяве на обекти с нанесени щети от природни бедствия. За Община Велико Търново за одобрени 7,2 млн.лв за 38 обекта, а за Горна Оряховица- 1,6 млн. за 6 обекта.

За Елена от държавния бюджет са поискани 956 232 лв за 4 обекта, от Златарица-1,1 млн.лв за 3 обекта, а за Лясковец за 750 765 лв за 3 обекта.

Областната комисия е подкрипела още осигуряване на 1,3 млн.лв за ремонт на 5 обекта в Община Павликени, за 7 обекта на територията на Община Свищов за 1,2 млн. лв., за 4 обекта в Стражишко за 2,1 млн. лв и за 8 невралгични обекта в Община Сухиндол, за които са нужни 7,3 млн.лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България