На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Губим 748 млн. лв. от стоки менте

Снимка: БУЛФОТО

Проучване на Европейския съюз за интелектуална собственост

България губи над 748 млн. лева  годишно от фалшифициране на продукти. Това показват проучвания, проведени от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) между март 2015 и септември 2016 г.

Анализирани са девет сектора: козметични продукти и продукти за лична хигиена, облекло, обувки и аксесоари, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, музикални записи, спиртни напитки и вино и фармацевтични продукти.

Най-тежко са засегнати производството на вино и спиртни напитки и лекарства

За страната ни преките загуби в разглежданите сектори са повече от 624 млн. лв., което се равнява на 16,8% от продажбите в тях. На пазара на труда тези цифри се изразяват в 23 400 изгубени работни места, от които 20 100 работни места са пряко в деветте  сектора.

България е сред най-тежко засегнатите държави, като показателят за страната ни надхвърля повече от два пъти средния за ЕС и се нарежда на четвърто място по брой изгубени работни места. Най-сериозни са щетите за сектора производство на лекарства, като изгубените продажби в него възлизат на 17,6% от законните, стойност, която надхвърля четирикратно средната за ЕС.

По отношение на пазара на труда най-тежко е засегнат секторът на производството на вино и спиртни напитки у нас. Тук България се нарежда на трето място в ЕС с повече от 10% изгубени работни места.

Фалшифицирането и пиратството струват на ЕС 163 млрд. лева годишно. Общо за деветте сектора реализират загуби в размер на повече от 94 млрд. лв., или 7,4% от всички продажби. Наред с това всяка година се реализират допълнителни загуби в размер на 69 млрд. лв. за цялата икономика на ЕС в резултат на непреките последици, тъй като производителите купуват по-малко стоки и услуги от доставчиците, което причинява верижни последици в други области.

Тези нереализирани продажби се изразяват в почти 500 000 неразкрити работни места.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. губят мениджърите в сититата…
    ако продуктите са качествени, може да се каже, че печалбата е по-голяма от загубата от несъбраните (от разликата в цената) данъци.

  2. „Губим 748 млн. лв.“ Абсолютна тъпотия. Ако не се реализират стоки за 748 млн.лв., държавният бюджет „губи“ 20% /ДДС-то/ или 149,6 млн.лв. Но да не забравяме, че тези стоки са ПОТРЕБЕНИ – следователно са ЗАКУПЕНИ, но на по-ниски цени, следователно е заплатено ДДС. В този ред на мисли, тъй като цената на марковите стоки е 20 до 50% средно по-висока, реалната загуба за бюджета е около 60 млн.лв. А за затегач, тези „загубени“ пари всъщност са икономисани или с други думи СПЕЧЕЛЕНИ от народа. Та не само, че не губим, а даже печелим. Нещо на аркаръ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.