"Гугъл Стрийт Вю" обновява картата на България

Това лято колите на "Гугъл" отново ще обиколят улиците и пътищата на България, за да отразят в Гугъл Мапс променящата се инфраструктура и пейзаж, информира БТВ. При това заснемане и обновление ще се включат и кадри, заснети от пешеходци, така наречените - трекери. "Стрийт вю" е популярна функция на Гугъл Мапс, която в момента е налична в повече от 85 страни по света, както и в части от Арктика и Антарктида. Благодарение на него потребителите могат да гледат 360-градусови изображения на различни улици и културно и национално наследство. Той е достъпен и в Google Earth и в мобилната версия на Google Maps.

Редовното актуализиране на данните от "Стрийт Вю" помага на потребителите да се ориентират по-добре и улеснява планирането на пътуванията. Street View Trekker, с каквито ще се добавят нови изображения от България, е специална раница с фотооборудване, чиито камерите са монтирани на върха ѝ. Трекерът се носи от оператор, който обикаля пешеходните зони и автоматично събира снимки по пътя си. Той е свободен да се движи и заснема зони, които са недостъпни за автомобилите. До момента трекерите са обиколили някои от природните забележителности като Големия каньон, Тадж Махал, Ангкор Ват и Гала̀пагоските острови, както и исторически пешеходни маршрути във Венеция. В България трекери ще обиколят 15 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен, Хасково и Благоевград.

За първи път на картата, заснети с трекер, ще се появят Перник, Сливен, Пазарджик и Ямбол. "Преди всяка публикация изображенията преминават през процес на обработка по специална технология. Замъгляват се лицата на хората и регистрационните табели, така че те не могат да бъдат идентифицирани, като по този начин се защитава тяхната поверителност. "Стрийт Вю" предлага допълнителна функция за премахване на изображения. Потребителите могат да използват бутона "Подаване на сигнал за проблем" в долния десен ъгъл на всяко изображение. }

Коментари

Задължително поле