Гъбари от Еленския балкан се молят за дъжд

Сушата и поголовното изсичане на горите унищожават находищата на гъби

Жителите на селищата от Еленския балкан от седмици се молят за дъжд, тъй като кампанията за бране на гъби, която стартирала през март, бързо била прекратена. Причината е липсата на гъби в горите заради рязкото засушаване и резките температурни амплитуди.

gabi

"От седмици не е капвала капка дъжд. Освен това нощите са студени, а през деня жегата стига до 30 градуса. Брането на гъби стартира с майска гъба като изкупните цени започнаха от 50 лева за килограм и не паднаха под 30 лева. При тези неблагоприятни условия, цените за всички видове гъби ще се задържат много високи", обясни пред "Труд" Стефан Дончев от Елена, който от години има пункт за изкупуване на гъби.

Той допълни, че оскъдна се оказала и реколтата на трюфели. Заради сушата и необичайно високите температури през април деликатесните гъби не успели да узреят напълно.

Цели безработни фамилии от Еленския балкан се надяват на по-благоприятно време през май, за да припечелят по някой лев от природното богатство. Ако завали и земята се накваси с достатъчно влага, се очаква да се родят челадинка, пачи крак и манатарка.

"Дървената мафия също има вина за липсата на гъби. Тръгвам за гъби и с изненада установявам, че гората я няма. По цяла нощ моторните резачки свистят в Балкана. Ръмженето им се чува от 1 до 3 часа в тъмнината. Средно по 40 тира извозват дневно по над 1600 кубика дървесина. Това са десетки декари изчесена гора. При този вандализъм, как няма да има атмосферни и климатични аномалии и да изчезнат диворастящи видове", гневи се беловлас балканджия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България