Мотофреза размаза мъж насред село

Германия бави предаването на наш наркопласьор

Задържаха двама телефонни измамници в Силистра

Николина Ангелкова: Българските услуги в СПА туризма са на много високо ниво, дестинациите са с потенциал да ги доразвият

Радев в Сочи: Поднових поканата си към президента Путин да посети България (ВИДЕО)

Форматът на Първа лига остава, полемиките за него – също

Условна присъда за търговец, крил 130 000 лв. данъци

Таско Ерменков получи Златен скункс

Патриотът Михов от ВМРО: Нека не лъжем децата, че геноцидът Баташко клане е другарско „сборичкване“ между братски народи!

Закопчаха и шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов

Лекарският съюз отхвърли проекта за Национална здравна карта

Най-модерният терминал за сярна киселина за 22 млн. лева официално открит в Бургас 100 кораба всяка година ще увеличат товаропотока на пристанището

Лиляна Павлова: Австрийското председателство продължава работата по българските приоритети

2-годишно дете е нахапано от домашно куче в пловдивското село Крумово

Красимир Живков: Над 34% от територията на България е част от „Натура 2000“

Гъбично заболяване поразява боровите дървета в Родопите край Цигов чарк и Велинград

Снимка: pzdnes.com

Опасно гъбично заболяване продължава да унищожава боровите гори в Родопите на територията на Пазарджишка област, алармираха летуващи и собственици на вили в планинските части на региона. Засегнати са основно единични и групови насаждения от бял и черен бор, които се срещат предимно над 800 метра надморска височина.

Цели пасажи от гората над курорта Цигов чарк край язовир „Батак”, Равногор, Атолука, Юндола, язовирите „Широка поляна” и „Доспат”, курортни зони и селища на територията на общините Батак, Велинград, Ракитово и Сърница са засегнати от микроорганизмите. Единственото спасение е санитарна сеч, за да не се разпространи на здравите дървета, тъй като опасната гъба не може да бъде унищожена с абсолютно никакви от познатите у нас химически препарати, съобщиха лесовъдите.

Съхненето на иглолистни култури със средна възраст 40-50 години, създадени в райони с надморска височина до 700-800 метра, е обхванало над 2000 дка държавни, общински и частни гори и има ясно изразен патологичен характер, като интензивността на процеса е различна. Става въпрос за така наречената „Сфаеропсис сапинеа”, която е изолирана у нас за първи път преди 25 години в Родопите от специалисти на БАН. За съжаление тя няма естествени врагове, които да спомогнат за унищожаването й, признават експертите. Според тях признаци за загиване на боровите дървета в Родопите се наблюдават от няколко години, но специално тази година, има съчетаване на различни фактори, благоприятстващи развитието на гъбата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.