Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Годината на най-добри шансове за Балканите Стратегическата цел: пълноправно членство в ЕС

Гълъб Донев – Експертът

За служебния министър Гълъб Донев се знае малко в личен план, но категорично той е експерт в социалната сфера. През последните 16 години заема различни постове в Министерството на труда и социалната политика. Надали първото му висше образование – във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, предполага, че кариерата му ще поеме по този път.

Донев не казва дали оттам започва познанството му с президента Румен Радев, който е възпитаник на същия университет. Все пак двамата се дипломират през различни години. Но признава: “Лично Румен Радев ми се обади и ме покани за поста служебен министър на труда и социалната политика.”

Отново образованието го свързва с бившия лидер на БСП Сергей Станишев. И двамата завършват 35-а руска езикова гимназия в София.

Донев обаче е категоричен: “Моята биография в социалната сфера е доста дълга. Не съм политически обвързан с нито една партия – работил съм с Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова, Тотю Младенов.”

И това е факт. Донев започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика през 2001 г. като директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи”.

От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на министерството, бил е член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт и за кратко председател на надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

През 2007 г. тогавашният министър от БСП Емилия Масларова го назначава за шеф на Главната инспекция по труда. Постът току-що е овакантен от Тотю Младенов, който е избран за кмет на Враца. Новият началник веднага нарежда инспекторите да започнат проверки в мините заради множеството трудови злополуки.

Колеги го описват като амбициозен и последователен. Донев прокарва наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит. Обяснява, че така се бори срещу “работодателите тарикати”. По-късно настоява работодателите да осигуряват анекс към трудовия договор, в който се записва добавка стаж. И обещава строги санкции на всеки, който се опита да се измъкне от правилото.

Новият социален министър Тотю Младенов в първия кабинет на Бойко Борисов обаче го уволнява през август 2009 г. “Мотивите за освобождаването на Донев са по целесъобразност. От една година и половина той е направил само три-четири проверки на областните инспекции по места”, обясни тогава Младенов.

Донев започва работа в Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”, където остава до 2014 г., когато тогавашният социален министър Хасан Адемов го връща във ведомството като служител. Още същата година Ивайло Калфин го назначава за свой заместник-министър във втория кабинет на Борисов. Една от основните му инициативи на този пост е въвеждането на еднодневните трудови договори.

Подава оставка след оттеглянето на Калфин, а наследничката му Зорница Русинова не му предлага да остане на поста.

Като служебен министър Донев си постави за основна задача договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Според него обаче тя зависи от икономическото развитие на държавата, както и това какво може да отдели държавата и бизнесът.

Той попари исканията на синдикати и политици за 300 лева минимална пенсия. “И аз имам близки, които са пенсионери. Минимална пенсия от 300 лева е желание на всеки пенсионер”, казва министърът.

Но изтъква, че по-сериозен проблем у нас е голямата младежка безработица.

“Имаше парадокс преди години – в Северозападна България отказваха да работят за 700 лева заплата. Фактът, че някои от младите хора не искат да учат или да работят, или са трайно безработни, след време ще им изиграе лоша шега”, категоричен е Гълъб Донев.

И обеща да не допусне социалните служби да бъдат въвлечени в предизборната кампания.

Магистър по финанси

Гълъб Донев не разкрива информация за личния си живот. Знае се, че има магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Специализирал е “Бизнес и мениджмънт” в УНСС. Владее отлично руски и английски език.

Декларацията му, подадена към Сметната палата през 2016 г., показва, че служебният министър притежава къща в София, както и вила в село Понор, Костинбродско. Съпругата му има жилище, зъболекарски кабинет и част от парцел отново в столицата. Двамата са спестили общо 196 000 лв. във влогове в банки.
Донев притежава и кредитна карта с лимит 5000 евро и кара “Опел Мерива”.

ЗА НЕГО

Кадър от системата
Той има експертиза, достатъчна да изпълнява задълженията си като служебен министър на труда и социалната политика. Донев е от така наречените кадри от системата, работил е в няколко екипа на ведомството. При него няма никакви съмнения, че ще си свърши работата професионално. В хода на неговия мандат ще се справи с предизвикателствата в бранша. Препоръката ми към Донев е като част от служебния кабинет да не участва в предизборната кампания и да елиминира заплахи за социалните помощи или уволнения – неща, които са известни от предишните години, когато има избори.
Хасан Адемов, Бивш председател
на социалната комисия
в парламента и
екс социален министър

Добър медиатор между бизнеса и синдикатите
Ние работихме чудесно с него. Той има амбицията да направи нещо много трудно в този служебен кабинет – да остави следа след себе си. Заел се е с изготвяне на механизма за определяне на минималната работна заплата и ако успее да го направи, действително ще е свършил повече, отколкото се изисква от него на този пост. Донев е много компетентен, спокоен и мисля, че ще бъде добър медиатор между бизнеса и синдикатите.
Ивайло Калфин,
бивш вицепремиер
и социален министър

Запознат с проблемите в бранша
Била съм му работодател доста дълго време и го познавам много добре. Изключително балансиран, компетентен и интелигентен човек, който се е занимавал с пазара на труда, бил е главен секретар на ведомството и шеф на Главната инспекция по труда. Добре запознат с цялостната проблематика на бранша и затова е успешен избор за служебен министър на труда и социалната политика.
Емилия Масларова,
бивш социален министър

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.