24 нови случая на коронавирус у нас, общият брой на заразените е 565 

Следят с камери за дистанция между хората в по метростанциите в София

Урсула фон дер Лайен: България доказва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

Александровска болница с лаборатория за PCR тестове за COVID-19

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всички програмисти имат достъп до файловете на съдията

Нова израелска технология може да ускори диагностицирането на COVID-19

Фейсбук започва да следи абонатите си заради коронавируса

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Гърците купуват двойно повече нови коли от нас

35 371 нови коли са регистрирани в България за година, което е ръст с 3%.

В България има сделка на всеки 200 души от населението, а в Румъния – на 121

Люксембург води класацията

Гърците купуват над два пъти повече нови коли от нас. През 2019 г. на всеки 200 души от населението в България е регистрирана по една нова кола, показват данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Това ни нарежда на последно място в ЕС по продажби на нови коли. В същото време в Гърция нов автомобил има на всеки 94 души от населението. Основната причина за тази разлика са доходите на хората. В държавите с по-високи доходи хората купуват по-често нови коли, докато в България заради ниските заплати хората са принудени да карат стари автомобили.

От страните в ЕС най-близо до нас по продажби на нови коли е Румъния. В северната ни съседка в рамките на година нов автомобил е регистриран на всеки 121 жители. На трето място е Латвия със нова кола на 106 души. Гърция остава на четвърто място, а челната петица се допълва от Кипър с регистрация на автомобил на всеки 70 души.

Като цяло в страните от ЕС купуват шест пъти повече нови коли, отколкото у нас, което показва и разликата в стандарта на живот, когато става въпрос за по-скъпи стоки като автомобилите. Средно за ЕС нова кола е регистрирана на всеки 33 жители.

На първо място по покупки на нови коли е Люксембург с регистрация на всеки 10 души. На второ място е Белгия с продаден автомобил на 20 души от населението, а на трето място е Германия – всеки 22 жители са купили по една нова кола.

През декември в България са регистрирани 2860 нови коли, което е ръст с 11,8% на годишна база. Само в четири страни от ЕС ръстът в продажбите на нови коли е по-малък, отколкото у нас – Великобритания, Испания, Португалия и Дания. Най-голям ръст има в Нидерландия – със 113,9%. За цялата 2019 г. в България са регистрирани 35 371 нови коли, което е ръст с 3%. Най-голямо увеличение има в Литва (+43,2%), Румъния (+23,4%) и Унгария (+15,6%).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.