Гърция готова да купува ток от АЕЦ „Козлодуй“

Съседите предлагат да подпишат дългосрочен договор

7-ми блок трябва да е готов до 2026 г.

Гърция иска да купува ток от АЕЦ “Козлодуй” и е готова да подпише дългосрочен договор. Това твърди изданието на съседите “Катимерини”.

Сегашните ядрени мощности на България - реактори 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, които задоволяват една трета от настоящите енергийни нужди на страната и са най-евтиният енергиен източник и ще позволят на България да започне да изнася електроенергия за Гърция през следващата година, обясняват от медията. И допълват, че през януари миналата година страната ни взе решение за изграждането на още един реактор в централата - 7-ми блок, който се очаква да бъде готов до 2026 г.

Страната ни е готова да изгради нова ядрена мощност, още повече че има заявен интерес към енергията, която ще произвежда, обясни преди ден и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Преди седмица българска делегация посети гръцката столица Атина и се срещна с премиера Кириакос Мицотакис. Тогава част от разговорите е била и възможността за двустранното сътрудничество в областта на енергетиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес