Гърция затяга пропускателния режим, Захариева пристига на посещение 

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще разговаря с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу.

Гръцките власти затягат от вторник пропускателния режим за българи и румънци по въздух. С решение на Генералния секретариат за гражданска защита само с отрицателен PCR тест ще влизат в Гърция пътуващите по несъществени причини българи и румънци.

„Въз основа на анализа на епидемиологичните данни беше решено влизащите в Гърция по въздух, от България и Румъния, от вторник, 28 юли до 4 август, да показват отрицателен  PCR резултат за коронавирус, извършен до 72 часа преди пристигането им в Гърция", се казва в съобщението. Изключение са гръцки граждани, чужденци, които притежават разрешение за пребиваване и пътуващите по съществени причини. За тях тест не се изисква. Задължението за попълване на формуляра (PLF) за издаване на QR код и за тази категория пътуващи остава. Той трябва да бъде подаден най-малко 24 часа преди пристигане в Гърция.

До момента за пътуващите по несъществени причини по въздух PCR тест не се изискваше.  Припомняме,че отрицателният PCR тест е задължителен и при влизане през сухопътна граница. Гърция върна задължително носене на предпазни маски в търговските магазини за хранителни продукти. Глобата е 150 евро. От кризисния щаб обмислят задължителна предпазна маска и на открити места, където се събират много хора.

В същото време стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристига в понеделник  на еднодневно посещение в Гърция по покана на колегата си Никос Дендиас. Визитата е посветена на 140-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Сред темите на разговор са връзките в икономиката, енергетиката, както и общите предизвикателства, свързани с последствията от COVID-19, включително движението на гражданите в условията на пандемията.   

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България