Гърция и Украйна подписаха споразумение за сигурност в Брюксел

Кадър: Twitter

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел, съобщава Greek city times.

Според правителството в Атина споразумението отваря пътя за активно участие на Гърция в усилията за възстановяване на Украйна, и по-специално в Одеса, черноморският град със силни културни и исторически връзки с Гърция, за чието съживяване Мицотакис обеща да помогне по време на посещение миналия март. Подобни усилия за възстановяване също така предоставят възможности за гръцките компании и за сътрудничество както с европейски, така и с украински фирми.

„Гърция е готова да продължи да посреща най-спешните отбранителни нужди на Украйна. Това също така ще осигури допълнителни ресурси за ускоряване на обучението на F-16 за нашите пилоти и техници“, написа Зеленски в социалната мрежа X.

Споразумението има за цел да допълни други споразумения, сключени между Украйна и нейните съюзници, тъй като тя продължава защитата си срещу нахлуването на Русия и проправя пътя за активното участие на Гърция в усилията за възстановяване на Украйна, се казва в изявлението.

Сделката предвижда сътрудничество и съвместни предприятия в редица сектори като икономиката, реформите, енергетиката, гражданската защита, реконструкцията и възстановяването на Украйна, културното сътрудничество и защитата на културното наследство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа