Гърция отваря граница за туристи от 15 юни, българите сред първите

Снимка: Цветан Томчев

Българските туристи са сред първите, които ще стъпят в Гърция, заради добрите епидемиологични показатели на страната, заедно с туристите от Германия и балтийските страни. Това съобщи министърът на туризма в Гърция Харис Теохарис на официален брифинг на гръцкото правителство.

Рестартирането на гръцкият туризъм ще стане на два етапа. Първият се отнася до вътрешния туризъм, а вторият за отваряне граници за посетители от чужбина.

Около 20 държави ще изпратят туристи в Гърция при първата вълна, като от министерството подчертаха, че критериите, по които ще бъдат оценени, са пътният достъп, средното разстояние по въздух и емигрантските общности.

Първите държави, които ще изпратят туристи от 15 юни, са: Кипър, Израел, Китай, Япония, Австралия, Норвегия, Дания, Австрия, България, Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина. Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Втората вълна, която ще започне на 1 юли, ще доведе посетители от други страни, с изключение на тези с отрицателни епидемиологични характеристики.

Министърът на туризма Харис Теохарис подчерта, че потенциалните посетители в Гърция няма да бъдат задължени да си правят тест за коронавирус в страната си, нито ще бъдат поставени под карантина в Гърция, но все пак ще се вземат медицински проби при пристигане за всички на място.

Министерството подчерта, че ще подкрепи водолазен туризъм и яхтингът, които стартират на 25 май. Една седмица по-късно, на 1 юни, отварят целогодишните хотели, както и къмпингите. Сезонните хотели ще се отворят на 15 юни, което означава, че ще бъдат готови да посрещнат посетители от чужбина, когато се отвори границата.

Постепенно до края на май се възстановяват полетите с някои големи европейски дестинации (Мюнхен, Цюрих, Франкфурт, Женева) с ниска честота, както и увеличаване трафика  на полетите до Брюксел.

От 15 юни се освобождават и други полети до и от летището „Ел. Венизелос “ в Атина, но само за страни с добри епидемиологични критерии. От 1 юли стартират полетите от чужбина и до други летища в Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа