Гърция открива сезона в понеделник

Първият от островите, който се възползва от схемата за ваксиниране, е Кастелоризо - най-източният от Додеканезите.

Заедно с “Кулата”-“Промахон” се очаква да отвори и “Маказа” -“Нимфея”

Властите отменят задължителната карантина за пътници от 32 държави

Атина отваря няколко острова за международни полети и чартъри 

Гърция обяви, че отменя задължителната карантина за пътници от 32 държави вероятно от понеделник. Изискването е туристите да покажат документ за поставени две дози от ваксина срещу COVID-19 или представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в страната, но ще важат местните ограничения наложени за коронавирус. Очаква се новият режим да влезе в сила от 19 април за гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ.

Гърция обяви, че поетапно ще отменя ограниченията преди официалното откриване на туристическия сезон, който е ключов двигател за икономиката.

Паралелно с това Атина отваря за международни полети и чартъри летищата на няколко острова, сред които Родос, Кос, Миконос, Санторини, Корфу. В понеделник, 19 април, изтича предишната директива и съответният нотам на Гражданската въздухоплавателна администрация, който позволява да се извършват само основните вътрешни полети. При пристигането си посетителят ще се подложи на целева проверка на летището с иновативната система “EVA”.

Туристите ще могат да преминават и през сухопътен граничен пункт “Кулата - Промахон”. Очаква се да отвори от понеделник и “Маказа - Нимфея”. Според националната организация за обществено здраве, в Гърция има достатъчно медицински персонал, обучен за работа на границата, за да се правят бързи тестове на преминаващите. Тест за деца до 10 години не се изисква.

Възможно е част от туристите по границата да бъдат тествани именно с бързи тестове. В случай на заразяване с COVID-19 по време на ваканция, разходите по хоспитализиране се поемат от Гърция, се посочва в условията за движение на туристи това лято. Rapid test ще се прилагат непрекъснато и навсякъде.

Гърция, която се възстановява от финансова криза, продължила над десет години, обяви, че поетапно ще отменя ограниченията преди официалното откриване на туристическия сезон, който е ключов двигател за икономиката. Правителството прилага план за бюджетна подкрепа от 24 милиарда евро за служители и компании в сектора.

Задължителното носене на маски в отворени и затворени пространствата е все още в сила, като глобата за неспазване на разпоредбата е 300 евро.

Туристите ще могат да влязат в страната, но ще стигат само до мястото декларирано в PLC декларацията. Ще трябва да се съобразяват и спазват наложените мерки в конкретната област на пребиваване. Ще могат да се придвижват само между общините в рамките на областта, но не и извън нея.

Задължителното носене на маски в отворени и затворени пространствата е все още в сила, като глобата за неспазване на разпоредбата е 300 евро. Припомняме, че вечерният час е до 21.00 ч., след което е забранено излизане, освен ако не е наложително. Излизането като цяло става с изпращане на смс към номер 13033 или попълнена декларация.

Заведенията остават затворени. Обслужва се само доставка на храна по домове или закупуване на място. Според информация заведенията ще отварят след Великден и то само ако разполагат с открита площ.

Здравното министерство в отговор на “Труд”: Българите се прибират с отрицателен PCR

Всички граждани на ЕС, влизат на територията на България (б. а. включително българите) при предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането в страната ни. Така от здравното министерство отговориха на въпрос на “Труд” дали ограниченията за пътуване в Гърция ще подлежат на промяна, след като Южната ни съседка ще облекчи мерките от понеделник.

Ако не предоставим отрицателен тест при прибирането си от Гърция, подлежим на карантина. Тя може да бъде отменена при предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 24 часа след влизане в България, посочиха още от ведомството.

В пълна изолация

Населението на 70 острова напълно ваксинирано до май

Ваканцията на гръцки острови никога не е звучала по- примамливо, след като местните власти добавиха и термина COVID free. Страната планира да ваксинира всички възрастни жители на повече от по-малките си острови до края на този месец. Програмата, за която се използва кодовото име Freedom by the Greeks, ще осигури 100% ваксинационно покритие на още повече острови до средата на май. Първият от островите, който се възползва от схемата за ваксиниране, е Кастелоризо - най-източният от Додеканезите. Гърция ще получи допълнителен транш от 1,2 милиона дози ваксина на Pfizer-Biontech до юни от обявените от председателката на ЕК допълнителни 50 милиона дози за второто тримесечие.

С начало 19 април

Въвежда задължителни тестове за работещите в сферата на услугите

След масовото предоставяне на комплекти за индивидуално тестване у дома за учениците в гимназиите и учителите, които се върнаха към присъствени занимания тази седмица, самостоятелните тестове ще бъдат въведени и за работещите в сферата на услугите.

Гърция обяви, че ще направи задължителни индивидуалните домашни тестове за COVID-19 за работещите в сферата на услугите - магазини, ресторанти, транспорт, съобщиха гръцките власти, които искат постепенно да отворят икономиката на страната. От 19 април ще се изисква един тест седмично и за работещите във фирмите за почистване, фризьорските салони и игралните зали.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм