Гъста мъгла и 10 см сняг в района, където откриха тялото на Мирослав

Заслонът "Маринка". Снимка: tourism-bg.net

Служители на Национален парк “Централен Балкан” откриха в сряда преди обед мъртвото тяло на 34-годишния програмист от София Мирослав Късовски в осмия ден от издирвателните дейности, в които се включиха 30-ина доброволци, близки и приятели на изчезналия на 26 октомври (сряда) турист.

Трупът на мъже е намерен в близост до заслона “Маринка” в източното подножие на връх Ботев в труднодостъпна местност. Мястото се намира на 2060 метра надморска височина и на два часа и половина път от хижа “Тъжа”, откъдето Миро е тръгнал с велосипеда си миналата сряда около 11 часа.

Същият район е претърсван поне няколко пъти от планински спасители, но явно гъстата мъгла с видимост от 1-2 метра и снегът от 10-ина см са им попречили да го видят. Издирването тази сряда е било облекчено от тихото, ясно и слънчево време. Тепърва ще се изяснява причината за смъртта на Мирослав Късовски и дали е следствие на претърпян инцидент, измръзване или нещо друго.

Над 400 души се включиха през последните дни в издирвателните действия на изчезналия Мирослав. Навръх Димитровден – 26 октомври, той тръгнал с колело и сравнително леко облечен от хижа “Тъжа” към връх Ботев. Около 12.30 часа същия ден 34-годишният мъж се свързал по мобилния си телефон за последно с майка си, за да я предупреди, че няма да има обхват нагоре по пътя към върха. В Планинската спасителна служба получили сигнал за изчезването му в 23.45 часа на 27 октомври. По заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев в понеделник в спасителната акция се включиха 296 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, специализирана техника, хеликоптер “Кугър” от 24-а авиобаза-Крумово, към които се присъединиха и служители на областните дирекции на МВР в Пловдив и Стара Загора. Сформиран бе и кризисен щаб, ръководен лично от началника на отбраната ген. Константин Попов, който определи районите на действие на спасителите в две направления – местността “Паниците” над Калофер и село Александрово (Община Павел баня). С всеки изминал ден обаче шансовете 34-годишният мъж да бъде открит жив намаляваха, тъй като през нощта температурите във високите райони на Стара планина падат до минус 10-12 градуса, а и духа силен леден вятър, но близките му до последно се надяваха на положителна развръзка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Жалко за момчето:( Но ние разбираме защо хората тръгват сами по планините. особено в есенно-зимния сезон. Това е безотговорно. Ние като ходехме преди по планините винаги бяхме поне по двама човека, че и повече. Може на некой да му прилошее, да навехне крак и пр. Искрени съболезнования на близките. Молим не ходете сами по планините, обличайте се топло взимайте термус/манерка с топъл чай/кафе

  2. Искрени съболезнования! Това е поредният млад човешки живот, който угасна.Не доумявам, защо е тръгнал сам и без добра екипировка? Бог да го прости!

  3. Защо ли е тръгнал така аджамийската? Защото мнозина се считат за безсмъртни! Така карат колите си, така излизат в морето, така ходят по планините! И когато се случи най-лошото, десетки се трепят за да се намерят телата им!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.