Гьобекли Тепе крие тайни на 12 000 години

Блоковете от светилището тежат до 60 тона

Едно от най-мистичните места в света и откритие на съвременната археология се намира в близост до град Шанлъурфа в Турция, недалеч от сирийската граница. Може би това е и причината наричаният най-стар храм на планетата Гьобекли Тепе да е сравнително непознат и недостатъчно посещаван. Ако ви се отдаде възможност да отидете до него обаче ви го препоръчваме горещо. Според археолозите мястото е или “древна катедрала”, или погребален комплекс.

Всъщност комплексът се състои от поне 24 мегалитни структури, по-стари от прочутия Стоунхендж във Великобритания с поне 6 000 години. Различните т-образни камъни, подредени в концентрични кръгове са на възраст между 10 000 и 12 000 години според датировките .

Това означава, че древна цивилизация от ловци е издигнала десетки каменни блокове с височина от 3 до 6 метра и тегло 40-60 тона веднага след края на ледниковия период. Дори със съвременна техника каменните структури нямаше да бъдат подредени лесно, а се предполага че в древността, за да се постави изправен само един блок са били нужни поне 500 души.

Никой не знае каква е била и причината комплексът от концентрични кръгове да бъде изграден, нито за какво е служил. Според двете основни теории на учените мястото е било религиозно светилище на мистичен, непознат култ или погребално място, въпреки че към момента не са намерени никакви гробове.

Според изследователите т-образните камъни са стилизирани човешки фигури. При разкопките са намерени и древни скулптури, най-известната, от които е на раждаща жена. Интересен е и фактът, че в ниша на една от структурите, наричани храмове са открити следи от бира. Издълбано в скалите наблизо съоръжение според археолозите е именно мястото, където са създавали пенливата течност.

Какви тайни крие Гьобекли Тепе, чието име от турски се превежда като “пъпа на хълма”, а в преносен смисъл може да се разбере и като центърът на света учените тепърва предстои да разберат.

 

Храмът край Урфа бил изоставен и старателно зарит с пръст

Теория свързва мястото с египетските пирамиди

Други вярват, че комплексът е построен от извънземни

Не липсват и по-странни теории за създаването на Гьобекли Тепе. Според едната са намесени извънземни, а защитниците на тази конспиративна теория са уверени, че няма как номади-ловци да издигнат подобен храмов комплекс.

Втората неконвеционална теория е на археоастрономът и писател Робърт Бовал, който няколко пъти гостува в България. Според него всички важни и мистични паметници в света от египетските пирамиди, през тракийските мегалити в България до Гьобекли тепе са дело на една и съща посветена древна цивилизация, която той нарича следовниците. Според автора древните хора - също като съвременните - са търсили отговора на това какво се случва след смъртта на човека. Тяхната религия била фиксирана в звездите - божества, които не изчезвали от хоризонта и били безсмъртни в представата им. Заради перцесията на небесните светила обаче тези божества след определен период от хиляди години се скривали от хоризонта. Затова и културите, които ги почитали изоставяли своите свещени места и тръгвали в посоката, в която изчезвали звездите, за да намерят отново своите богове-покровители.

Според Бовал именно тази теория може да обясни всички култури, които са стигали своя цивилизационен връх и след това са изчезвали без следа от земята. Тази теория авторът подкрепя и с факта, че близо 3 000 години след създаването на комплекса Гьобекли тепе каменните структури с издълбани върху тях жерави, глигани, змии, лисици, диви патици и дори лъв били старателно зарити с пръст и изоставени без видима причина. Към момента е разкрит едва 5% от комплекса и само 6 от концентричните кръгове с изправени камъни, а земята още десетилетия ще крие своите тайни, преди археолозите да открият още информация и да разбулят мистерията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм