Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Георги Свиленски: БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Китайка се озова в болница, след като куче падна на главата ѝ (ВИДЕО)

Кметът на Бургас: Хотелите вече се пукат по шевовете Остров Света Анастасия най-атрактивен за туристите

Митничари предотвратиха незаконен износ на 3570 кутии цигари на “Дунав мост 1”

Гьобекли Тепе крие тайни на 12 000 години Блоковете от светилището тежат до 60 тона

Пред светилището има култови ямки, подобни на тракийските в България, които според привърженици на неконвенциални теории представляват звездна карта

Едно от най-мистичните места в света и откритие на съвременната археология се намира в близост до град Шанлъурфа в Турция, недалеч от сирийската граница. Може би това е и причината наричаният най-стар храм на планетата Гьобекли Тепе да е сравнително непознат и недостатъчно посещаван. Ако ви се отдаде възможност да отидете до него обаче ви го препоръчваме горещо. Според археолозите мястото е или “древна катедрала”, или погребален комплекс.

Всъщност комплексът се състои от поне 24 мегалитни структури, по-стари от прочутия Стоунхендж във Великобритания с поне 6 000 години. Различните т-образни камъни, подредени в концентрични кръгове са на възраст между 10 000 и 12 000 години според датировките .

Това означава, че древна цивилизация от ловци е издигнала десетки каменни блокове с височина от 3 до 6 метра и тегло 40-60 тона веднага след края на ледниковия период. Дори със съвременна техника каменните структури нямаше да бъдат подредени лесно, а се предполага че в древността, за да се постави изправен само един блок са били нужни поне 500 души.

Никой не знае каква е била и причината комплексът от концентрични кръгове да бъде изграден, нито за какво е служил. Според двете основни теории на учените мястото е било религиозно светилище на мистичен, непознат култ или погребално място, въпреки че към момента не са намерени никакви гробове.

Според изследователите т-образните камъни са стилизирани човешки фигури. При разкопките са намерени и древни скулптури, най-известната, от които е на раждаща жена. Интересен е и фактът, че в ниша на една от структурите, наричани храмове са открити следи от бира. Издълбано в скалите наблизо съоръжение според археолозите е именно мястото, където са създавали пенливата течност.

Какви тайни крие Гьобекли Тепе, чието име от турски се превежда като “пъпа на хълма”, а в преносен смисъл може да се разбере и като центърът на света учените тепърва предстои да разберат.

 

Храмът край Урфа бил изоставен и старателно зарит с пръст

Теория свързва мястото с египетските пирамиди

Други вярват, че комплексът е построен от извънземни

Едва 5% от комплексът към момента е разкрит
Едва 5% от комплексът към момента е разкрит

Не липсват и по-странни теории за създаването на Гьобекли Тепе. Според едната са намесени извънземни, а защитниците на тази конспиративна теория са уверени, че няма как номади-ловци да издигнат подобен храмов комплекс.

Втората неконвеционална теория е на археоастрономът и писател Робърт Бовал, който няколко пъти гостува в България. Според него всички важни и мистични паметници в света от египетските пирамиди, през тракийските мегалити в България до Гьобекли тепе са дело на една и съща посветена древна цивилизация, която той нарича следовниците. Според автора древните хора – също като съвременните – са търсили отговора на това какво се случва след смъртта на човека. Тяхната религия била фиксирана в звездите – божества, които не изчезвали от хоризонта и били безсмъртни в представата им. Заради перцесията на небесните светила обаче тези божества след определен период от хиляди години се скривали от хоризонта. Затова и културите, които ги почитали изоставяли своите свещени места и тръгвали в посоката, в която изчезвали звездите, за да намерят отново своите богове-покровители.

Според Бовал именно тази теория може да обясни всички култури, които са стигали своя цивилизационен връх и след това са изчезвали без следа от земята. Тази теория авторът подкрепя и с факта, че близо 3 000 години след създаването на комплекса Гьобекли тепе каменните структури с издълбани върху тях жерави, глигани, змии, лисици, диви патици и дори лъв били старателно зарити с пръст и изоставени без видима причина. Към момента е разкрит едва 5% от комплекса и само 6 от концентричните кръгове с изправени камъни, а земята още десетилетия ще крие своите тайни, преди археолозите да открият още информация и да разбулят мистерията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако е наистина на 12 хиляди години, то тогава черно море все още не е било море, а само езеро и от тракия до анатолия се е вървяло свободно. Без да се пресичат големи водни площи.
    По това време бреговата ивица е била изнесена навътре в днешното черно море – на около 80-100 километра.
    За по-любопитните – търсете “чинията на ной” (купата на ной).

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.