Гюлен да бъде предаден на Турция, предлага съветник на Тръмп

Майкъл Флин, американски генерал от резерва и съветник на Доналд Тръмп, смята, че отношенията с Турция трябва да са върховен приоритет на американската външна политика, съобщава гръцкият в. "Катимерини".

Изданието цитира статия на генерала във в. "Хил", в която Майкъл Флин твърди, че "трябва да започне да се разбира, че ролята на Турция е от особено жизнено значение за американските интереси и че тя източник на стабилност в района".

Генералът критикува поведението на адманистрацията на Обама, като казва, че не е било "мъдро" да се държи дистанцирано от Анкара.

Отбелязвайки искането на Турция за екстрадиция на Фетула Гюлен, като един от ключовите моменти в отношенията между Анкара и Вашингтон, Флин предлага  САЩ да предадат Гюлен.

Анкара настоява това да стане заради ролята на някогашния съратник на президента Ердоган в установяването на паралелна държава в Търция, което е довело до неуспешния опит за преврат от 15 юли.

"Представете си, че след 11 септември 2001 г. бяхме научли, че Бин ЛАден се укрива в луксозна вила на турското крайбрежие. Какво щвхме да направим", пита Флин.

Източник: БНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят